Η Pricewaterhouse "αναλαμβάνει" 480.000 οφειλέτες

Οικονομικές Ειδήσεις

24 Αύγουστος 2009
Αντιμέτωποι με το στενό μαρκάρισμα των ιδιωτών ελεγκτών που προβλέπει εντοπισμό της περιουσιακής τους κατάστασης, κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων και πλειστηριασμούς. Taxheaven.gr

Η Pricewaterhouse "αναλαμβάνει" 480.000 οφειλέτες

Αντιμέτωποι με το στενό μαρκάρισμα των ιδιωτών ελεγκτών που προβλέπει εντοπισμό της περιουσιακής τους κατάστασης, κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων και πλειστηριασμούς.

Στο «στόχαστρο» των ελεγκτών της Pricewaterhouse & Coopers, της ιδιωτικής εταιρίας που ανέβαλε να οργανώσει τον μηχανισμό είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, βρίσκονται 480.000 οφειλέτες του δημοσίου.

Οι οφειλέτες αυτοί, οι οποίοι «γύρισαν την πλάτη» στην  ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών εξόφλησης των χρεών τους, σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με το στενό μαρκάρισμα των ιδιωτών ελεγκτών που προβλέπει εντοπισμό της περιουσιακής τους κατάστασης, κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων και πλειστηριασμούς.

Υπό την πίεση της μεγάλης μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κατέφυγε σε «ειδικές μεθόδους» για να αναγκάσει τους οφειλέτες του Δημοσίου να προσέλθουν στο δημόσιο ταμείο, προσλαμβάνοντας την ιδιωτική εταιρία  P&C.

Ήδη, υπάλληλοι της εταιρίας έπιασαν δουλειά στην Καραγεώργη Σερβίας και θα παραμείνουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παραδώσουν το πόρισμά τους για τους τρόπους είσπραξης των οφειλών. Τον Οκτώβριο, θα εγκατασταθούν σε 50 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας.  

Οι ιδιώτες δεν έχουν μόνο το ρόλο των τεχνικών συμβούλων για τη βελτίωση και την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο αλλά θα αναλάβουν να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των περίπου 480.000 οφειλετών του δημοσίου εντοπίζοντας και την περιουσιακή κατάσταση του καθενός, να παρακολουθούν τις διαδικασίες είσπραξης των οφειλών και να επεμβαίνουν όταν διαπιστώνουν καθυστερήσεις. Για τον εντοπισμό της περιουσιακής κατάστασης των οφειλετών οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρίες έχουν πρόσβαση σε όλα τα φορολογικά στοιχεία και σε κάθε πληροφορία που αφορά στα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 680.000 φορολογούμενους που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, μόνο οι 200.000 υπάχθηκαν στη ρύθμιση. Τα έσοδα από τη ρύθμιση δεν υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ ενώ αρχικά το οικονομικό επιτελείο υπολόγιζε ότι θα βάλει στα ταμεία του δημοσίου 1,5 δισ. ευρώ.  

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ ως εισπράξιμα θεωρούνται τα μισά (τα υπόλοιπα αφορούν επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, μεγάλα πρόστιμα από υποθέσεις φοροδιαφυγής επιχειρήσεων οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους κ.λπ.).

Για φέτος, η ηγεσία του υπουργείου, με τη δραστηριοποίηση και των ιδιωτών ελεγκτών ? συμβούλων στις εφορίες, ευελπιστεί ότι θα εισπράξει συνολικά 1,8 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων, κάτι όμως που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο αν όχι αδύνατον.

 Πηγή Ημερησία