Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - Δελτίο τύπου για τις ακάλυπτες επιταγές

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση των στοιχείων σχετικά με τις ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επισημαίνει τα ακόλουθα: Η αύξηση του αριθμού των σφραγισμένων επιταγών, που στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2009 ανήλθαν στα 196.431 τεμάχια, έναντι 118.036 για όλο το 2008 και 89.072 για όλο το 2007, δείχνουν ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων καταχωρούνται στην «μαύρη λίστα» του Τειρεσία και συνεπώς κλείνουν γι’ αυτές οι πόρτες των Τραπεζών και όχι μόνον.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 19 Αυγούστου 2009
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση των στοιχείων σχετικά με τις ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επισημαίνει τα ακόλουθα:
Η αύξηση του αριθμού των σφραγισμένων επιταγών, που στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2009 ανήλθαν στα 196.431 τεμάχια, έναντι 118.036 για όλο το 2008 και 89.072 για όλο το 2007, δείχνουν ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων καταχωρούνται στην «μαύρη λίστα» του Τειρεσία και συνεπώς κλείνουν γι’ αυτές οι πόρτες των Τραπεζών και όχι μόνον.

Εάν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με την αύξηση των καθυστερούμενων εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, αποδεικνύεται η τεράστια δυσκολία που έχουν οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει  την άμεση λήψη μέτρων στήριξης, ειδικά των  μικρών  και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να προστατευθούν οι υγιείς επιχειρήσεις από την καταχώρησή τους στα «μαύρα κατάστιχα» του «Τειρεσία».

Στο πλαίσιο αυτό  ζητούμε την άμεση προώθηση δύο μέτρων που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση της παραπάνω δυσμενούς κατάστασης. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

-Επέκταση του χρονικού ορίου για το σφράγισμα των επιταγών από τις Τράπεζες και την αναγγελία στον Τειρεσία, από 8+8 ημέρες που ισχύει σήμερα, σε 30 ημέρες, παρατείνοντας έτσι το διάστημα στο οποίο μια επιχείρηση θα μπορέσει να φανεί συνεπής στην συγκεκριμένη υποχρέωσή της και
άρση των ποινικών κυρώσεων και μη καταχώρηση στον «Τειρεσία» των ακάλυπτων επιταγών  κάτω  των 3000 € και των σχετικών με αυτές διαταγών πληρωμής.  Διατήρηση μόνο των αστικών μέσων είσπραξής τους.

Θεωρούμε ότι η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων θα δώσει μία «ανάσα» στους συναδέλφους που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και θα βοηθήσει στην ομαλότερη λειτουργία της αγοράς, τόσο στην παρούσα φάση, όσον και κυρίως αύριο που η ύφεση θα δώσει την θέση της στην ανάπτυξη, στην οποία οι επιχειρήσεις θα εισέλθουν χωρίς τις επιπτώσεις από την καταχώρηση στα μαύρα κατάστιχα της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο