Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Τώρα ή ποτέ» οι δομικές αλλαγές στην οικονομία

ΔΟΜΙΚΕΣ αλλαγές ευρείας έκτασης, ανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τώρα ή ποτέ» οι δομικές αλλαγές στην οικονομία              

ΔΟΜΙΚΕΣ αλλαγές ευρείας έκτασης, ανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η κρίση ανέδειξε τα χρόνια δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» επισήμανε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι «χρέος, αλλά και απόφαση της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου η χώρα να έχει μόνιμη ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

«Πρέπει να κάνουμε τώρα αυτά τα οποία δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες» τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, δημιουργώντας προσδοκίες για τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Οικονομικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού μόνο ως προαναγγελία ριζικών αλλαγών στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση μπορεί να εκληφθεί.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει εντός του Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό «στήριγμα» της οικονομικής πολιτικής για το 2010. Η αναμόρφωση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, η απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών και η κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων οργανισμών με σημαντική εξοικονόμηση κρατικών δαπανών, είναι οι βασικότερες αλλαγές στις οποίες φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαιώθηκε η «αυστηρή γραμμή» της οικονομικής πολιτικής για το 2010, η οποία θα περιλαμβάνει λελογισμένες παροχές για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Η χορήγηση ποσού 150 εκατ. από τα Ταμεία για την αντιμετώπιση της φτώχειας και η αναπροσαρμογή του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ, αποτελούν ρυθμίσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Στο μέτωπο της φορολογίας θα υλοποιηθούν τα μέτρα που θα στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής ενώ αποκλείστηκαν μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Η θεσμοθέτηση των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης και οι αλλαγές στην αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων θα αποτελέσουν τις βασικότερες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Oπως κατέστη σαφές και στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση θεωρείται ως «όπλο», προκειμένου οι Βρυξέλλες να εγκρίνουν την παράταση κατά ένα χρόνο της επαναφοράς του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση θα υποβάλει το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός του Οκτωβρίου.

 

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο