Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία επιστροφής για το 2009, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου που χρησιμοποιείται από τους αγρότες.

Οικονομικές Ειδήσεις

18 Αύγουστος 2009
Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία καθορίζονται οι ποσότητες, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι για τη διαδικασία επιστροφής για το 2009, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου που χρησιμοποιείται από τους αγρότες. Taxheaven.gr

Αθήνα 18-8-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων με την οποία καθορίζονται οι ποσότητες, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι για τη διαδικασία επιστροφής για το 2009, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου που χρησιμοποιείται από τους αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το νέο σύστημα διακίνησης πετρελαίου για αγροτική χρήση, οι αγρότες χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης αντί για το «κόκκινο» πετρέλαιο (αγροτικό πετρέλαιο), ενώ το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και τον ελάχιστο συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, πιστώνεται εφάπαξ μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών.

Το συνολικό ποσό επιστροφής της διαφοράς του φόρου για το 2009 ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ (ενεργοί – συνταξιούχοι) που είναι παράλληλα καταχωρημένοι στη κεντρική βάση δεδομένων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα ποσά που επιστρέφονται θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων από μεθαύριο Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009.