Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών

9 Αύγουστου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • ΒΡΑΧΝΑΣ έχουν γίνει στην αγορά οι ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές. Η στενότητα που προκάλεσε στις επιχειρήσεις η κρίση και η μείωση της ζήτησης έχουν μετατρέψει τις επιταγές σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας.
Ωρολογιακή βόμβα το πρόβλημα των επιταγών


ΒΡΑΧΝΑΣ έχουν γίνει στην αγορά οι ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές. Η στενότητα που προκάλεσε στις επιχειρήσεις η κρίση και η μείωση της ζήτησης έχουν μετατρέψει τις επιταγές σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας.

Οι μεταχρονολογημένες επιταγές εκδίδονται κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η μέση διάρκεια των μεταχρονολογημένων επιταγών φθάνει ή ξεπερνά τους 6 μήνες και ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο, με το πρόβλημα να είναι έντονο σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Ανάλογα με τον κλάδο

Η διάρκεια είναι σχετική με τον κλάδο. Σε κάποιες περιπτώσεις, π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις τροφοδοσίας τους, εξαρτάται από την εποχικότητα. Με άλλα λόγια, συμπίπτει ή υστερεί λίγο χρονικά σε σχέση με το διάστημα που οι εταιρείες περιμένουν να πληρωθούν από τους πελάτες τους, π.χ. tour operators. Είναι γνωστό ότι πολλές επιταγές των ξενοδοχειακών μονάδων λήγουν συνήθως στα τέλη Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Η διόγκωση των υποχρεώσεων σε μια περίοδο πτώσης των πωλήσεων έχει δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας σε πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν εν μέρει με επιμήκυνση της διάρκειας των μεταχρονολογημένων επιταγών. Ετσι:

*Η μεγαλύτερη διάρκεια παρατηρείται συνήθως σε κλάδους που πλήττονται όπως αυτόν της οικοδομής. Τραπεζικοί που έχουν καλή γνώση του θέματος εκτιμούν ότι η μέση διάρκεια των μεταχρονολογημένων στους κλάδους του αλουμινίου και του σιδήρου ξεκινά από τους 8 μήνες και ξεπερνά τους 10.

*Οι μεταχρονολογημένες σε κλάδους της λιανικής, όπως ρούχων και παπουτσιών, κυμαίνονται επίσης μεταξύ 8 και 10 μηνών κατά μέσον όρο. Μάλιστα, μεταχρονολογημένες επιταγές 6 μηνών που αντιπροσωπεύουν το 30%-40% της συνολικής αξίας του εμπορεύματος δίνονται συνήθως ως προκαταβολή για να ακολουθήσουν άλλες μεταχρονολογημένες για την υπόλοιπη αξία.

*Ανάλογης μέσης διάρκειας, 8-10 μηνών, είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και εν μέρει εξηγείται όταν αφορά γόνο γιατί τόσο περίπου χρονικό διάστημα απαιτείται για να γίνει ψάρι.

*Τραπεζικά στελέχη που ασχολούνται με τις μεταχρονολογημένες σε καθημερινή βάση αναφέρουν ότι η μέση διάρκεια των μεταχρονολογημένων στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, π.χ. κομπόστες, χυμοί κ.λπ., κυμαίνεται από 8 έως 10 μήνες. Η συρρίκνωση της ζήτησης από το εξωτερικό και η μη προσαρμογή της παραγωγής στα νέα δεδομένα αυξάνουν την πίεση στις επιχειρήσεις.

*Στη μόδα των μεταχρονολογημένων έχουν υποκύψει ακόμη και μεγάλες ξένες αλυσίδες σουπερμάρκετ που προτιμούν να πληρώνουν τους προμηθευτές με αυτό τον τρόπο χωρίς να επιτρέπουν στους τελευταίους να προσκομίσουν τα τιμολόγια στις τράπεζες και να εισπράξουν γρήγορα το ποσό με την διαδικασία του factoring.

Ενώ όμως το πρόβλημα εντείνεται, η λύση του είναι δύσκολη. «Οποιος επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές σ' αυτή την φάση που η αγορά χρειάζεται ρευστότητα θα είναι σαν να την αφαιρεί καταδικάζοντας σε θάνατο πολλές μικρές επιχειρήσεις», τονίζει στην «Οικονομία» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. «Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί όταν η οικονομία επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς».

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης