Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αδιέξοδο με τους ημιυπαίθριους

7 Αύγουστου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ο Αρειος Πάγος καλείται να δώσει λύση στο πρόβλημα μεταβιβάσεων με αίτημα συμβολαιογράφων
Αδιέξοδο με τους ημιυπαίθριους

Ο Αρειος Πάγος καλείται να δώσει λύση στο πρόβλημα μεταβιβάσεων με αίτημα συμβολαιογράφων


Στον Αρειο Πάγο πέφτει πλέον ο κλήρος για να λύσει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τις μεταβιβάσεις των ημιυπαίθριων χώρων μετά την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος επιβάλλει πρόστιμα στους ιδιοκτήτες για την τακτοποίησή τους. Κι αυτό, καθώς μόνο με γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας αναμένεται να βρεθεί λύση στο ανυπέρβλητο πρόβλημα που έχει προκληθεί ήδη στις μεταβιβάσεις των ημιυπαίθριων χώρων, που τακτοποιούνται με βάση τον πρόσφατο νόμο.

Ηδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες μελετά το θέμα που έχει προκληθεί από τις ασάφειες του νόμου και εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να επιλέξει αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα αναλάβει να γνωμοδοτήσει σχετικά. Τη γνωμοδότηση έχουν ζητήσει εγγράφως οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας, καθώς με την ισχύουσα νομοθεσία, μεταβιβάσεις ημιυπαίθριων που τακτοποιούνται δεν επιτρέπονται, και στην περίπτωση που γίνουν είναι απολύτως άκυρες.

Οπως δηλώνει  ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης, «το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι τεράστιο και έχει προκαλέσει πραγματικό πονοκέφαλο στους ενδιαφερόμενους πολίτες που σπεύδουν να πληρώσουν για να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους χώρους, αλλά βρίσκονται ενώπιον ενός πρωτοφανούς αδιεξόδου να μην μπορούν να τους μεταβιβάσουν».

Οπως εξηγεί ο κ. Βλαχάκης, στον νόμο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων δεν προβλέπεται ρητά και η νομιμοποίησή τους με αποτέλεσμα οι ημιυπαίθριοι να θεωρούνται, όπως και πριν, αυθαίρετες κατασκευές και να απαγορεύεται ρητά η όποια μεταβίβασή τους.

Η ρητή απαγόρευση στη μεταβίβαση των αυθαιρέτων προβλέπεται από τον λεγόμενο νόμο Τρίτση», τον νόμο 1337 του 83 δηλαδή, που ισχύει μέχρι σήμερα. Οι όποιες κρούσεις, όπως τονίζει ο κ. Βλαχάκης, προς το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για να βρεθεί λύση, δεν απέδωσαν έως σήμερα, με αποτέλεσμα οι πολίτες και να πληρώνουν για να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους και να μην μπορούν να τους μεταβιβάσουν.

Η γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που πρόκειται να δώσει λύση στο αδιέξοδο για τις μεταβιβάσεις των ημιυπαίθριων, αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τον νόμο είναι δεσμευτική για τη διοίκηση. Εως ότου εκδοθεί, όμως, η εμπλοκή στις μεταβιβάσεις των ημιυπαίθριων, θα συνεχίζεται προκαλώντας πραγματικά και όχι μόνο νομικά αδιέξοδα...

Παράλληλα, γνωμοδότηση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Μαύρο αναμένεται για το αν θα μπορούν να καταγράφονται στο κτηματολόγιο χώροι αποκλειστικής χρήσης, όπως για παράδειγμα ταράτσες πολυκατοικιών. Πάντως, ήδη από τις 21 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι έχουν αρχίσει να υποβάλουν στις κατά τόπους πολεοδομίες τις σχετικές αιτήσεις για την τακτοποίηση των υμιυπαίθριων χώρων και σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς προβλήματα.


Πηγή Καθημερινή


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης