Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιπλέον μέτρα προτείνει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Την προώθηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία και τη λήψη πρόσθετων και σκληρών μέτρων στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και στη δημόσια διοίκηση, εισηγείται στη νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι εμπειρογνώμονες αποτιμούν ως ικανοποιητικές τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο θεωρούν ότι η χώρα μας παραμένει ευάλωτη καθώς οι δομικές αδυναμίες επιδεινώνονται και από τη διεθνή κρίση. Συγκεκριμένα ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -1,7% για φέτος και ανάκαμψη αλλά σε αρνητικό πρόσημο το 2010,...

Επιπλέον μέτρα προτείνει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία              

 Την προώθηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία και τη λήψη πρόσθετων και σκληρών μέτρων στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και στη δημόσια διοίκηση, εισηγείται στη νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι εμπειρογνώμονες αποτιμούν ως ικανοποιητικές τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο θεωρούν ότι η χώρα μας παραμένει ευάλωτη καθώς οι δομικές αδυναμίες επιδεινώνονται και από τη διεθνή κρίση. Συγκεκριμένα ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -1,7% για φέτος και ανάκαμψη αλλά σε αρνητικό πρόσημο το 2010, ανεργία 9,5% για φέτος και 10,5% το 2010 και έλλειμμα στο 5,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,7% του χρόνου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους συνταξιούχους, συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και μείωση των αγαθών και των υπηρεσιών που φορολογούνται σήμερα με το χαμηλό ΦΠΑ.

Στη δημοσιότητα δόθηκε έκθεση του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκε τη χώρα μας τον προηγούμενο μήνα.

"Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής της δημοσιονομικής προσαρμογής και της λήψης διαρθρωτικών μέτρων. Η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη μέσα στην κρίση". Με αυτά τα λόγια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του παρ' ότι εμφανίζεται ικανοποιημένο για τις έως τώρα πρωτοβουλίες, ζητά να ληφθούν κι άλλα πρόσθετα, σκληρά μέτρα χωρίς καθυστέρηση.

Η έκθεση προβλέπει:

-Ανάπτυξη -1,7% εφέτος και -,0,4% το 2010

-Έλλειμμα 5,9% και 6,7% του χρόνου και εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο 108,5% με την ανεργία στο 9,5%

Το ΔΝΤ προτείνει ένα ισχυρό "κοκτέιλ" μεταρρυθμίσεων:

-στην αγορά εργασίας

-στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

-στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου και στη λειτουργία των αγορών


"Η πτώση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αντανακλά την ταχύτατη επιδείνωση στις παγκόσμιες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες. Ωστόσο, η παγκόσμια κρίση έφερε επίσης στην επιφάνεια τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας", αναφέρει η καθηγήτρια οικονομολόγος Μιράντα Ξαφα, μέλος του ΔΣ του ΔΝΤ.


Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει επείγουσα τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και προτείνει:

-περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας

-υπολογισμό των συντάξεων με βάση τα συνολικά εισοδήματα και όχι την τελευταία 5ετία και

-μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις


Πέρα από την περικοπή και στους μισθούς με ταυτόχρονο περιορισμό προσλήψεων, στο μέτωπο των εσόδων ζητά:

-σκληρή μάχη κατά της φοροδιαφυγής

-διεύρυνση της φορολογικής βάσης με περικοπές προνομίων

-φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματικών


Προτείνεται επίσης:

-να αναβληθεί η σχεδιαζόμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών

-να αυξηθεί η έμμεση φορολογία

-να αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστή ΦΠΑ.

Για το δημόσιο ζητά να περιοριστούν τα ελλείμματα και οι δαπάνες στις ΔΕΚΟ, να μειωθούν δραστικά οι νοσοκομειακές δαπάνες και να υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος.


Αντιδράσεις

Κύκλοι του υπουργείου οικονομίας επισημαίνουν ότι οι διεθνείς οργανισμοί προτείνουν, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει, ενώ ο ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της υπονομεύει το μέλλον της χώρας.

Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Κινήματος, Μαρία Καρακλιούμη, με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας (προσλήψεις, παροχές, διορισμοί, επιχορηγήσεις κλπ).
Η κ. Καρακλιούμη δήλωσε ότι «τα πράγματα έχουν, πλέον, ξεφύγει από κάθε έλεγχο», χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης «σπασμωδική και ανερμάτιστη», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας. Υποστήριξε δε, ότι η παρούσα κυβέρνηση «φορτώνει προβλήματα στην επόμενη», ενώ ένα λόγο και για «πολιτική του τριχίλιαρου».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας στην αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι είναι η αντιπολίτευση του όχι σε όλα. Του όχι σε όλες τις πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών και του τόπου».

"Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως και οι αποφάσεις της ΕΕ, αποκαλύπτουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν λάβει ως τώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος του εισοδήματος, των εργασιακών δικαιωμάτων, της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης ωχριούν μπροστά στα χειρότερα που σκοπεύουν να λάβουν στο επόμενο διάστημα, είτε στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό απαιτούν οι ανάγκες των βιομήχανων και των τραπεζιτών που υπηρετούν και οι δυο προκειμένου να συνεχιστούν οι προκλητικές ενισχύσεις δεκάδων δισ. που λαμβάνουν με διάφορους τρόπους από το κράτος. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να λάβουν έγκαιρα τα δικά τους μέτρα" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο