Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ηλεκτρονικό φακέλωμα για συναλλαγές επιχειρήσεων

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια στήνει το υπουργείο Οικονομικών φακελώνοντας όλες τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Πρόκειται για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που φέρει την κωδική ονομασία i-tax και το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται με διαδικασίες εξπρές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ηλεκτρονικό φακέλωμα για συναλλαγές επιχειρήσεων
   
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια στήνει το υπουργείο Οικονομικών φακελώνοντας όλες τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Πρόκειται για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που φέρει την κωδική ονομασία i-tax και το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται με διαδικασίες εξπρές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το νέο σύστημα θα κάνει χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να εντοπίζει συναλλαγές των επιχειρήσεων που εμφανίζουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή.

Ειδικότερα, το σχέδιο για τη δημιουργία του i-tax προβλέπει τα εξής:

● Όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πιστοποιηθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να κάνουν χρήση του συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εκδοθούν τιμολόγια από μη πιστοποιημένους χρήστες, δηλαδή ανύπαρκτες εταιρείες.

● Κατά την έκδοση ενός τιμολογίου θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο ο λήπτης του (μέσω μηνύματος κινητής τηλεφωνίας sms ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και θα του ζητείται να το αποδεχτεί ή να το απορρίψει. Εφόσον το αποδεχτεί, το τιμολόγιο θα είναι έγκυρο αποκλείοντας την έκδοση πλαστών τιμολογίων.

● Η έκδοση κάθε τιμολογίου και τα χαρακτηριστικά του (αξία, εκδότης, λήπτης κ.λπ.) θα καταγράφονται αυτόματα σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Από την καταγραφή αυτή, όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα είναι εφικτή η καταπολέμηση της έκδοσης εικονικών τιμολογίων. Πρόκειται για τα τιμολόγια, κυρίως παροχής υπηρεσιών, τα οποία εκδίδονται μόνο και μόνο για να παρουσιαστούν ως δαπάνη του λήπτη και να μειωθούν έτσι τεχνητά τα φορολογητέα του κέρδη και ο αποδιδόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Αυτό θα γίνεται μέσω της παρακολούθησης έκδοσης τιμολογίων από κάθε επιχείρηση. Όταν θα σημειώνεται ασυνήθιστα αυξημένη αξία εκδιδόμενων τιμολογίων τότε το σύστημα θα χτυπάει καμπανάκι βάζοντας στο στόχαστρο του φορολογικού ελέγχου τόσο τον λήπτη όσο και τους εκδότες. Επίσης, το σύστημα θα παρακολουθεί στενά και τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένο τζίρο, καθώς αυτή η «συμπεριφορά» αποτελεί ένδειξη για έκδοση εικονικών τιμολογίων.


Και στην παροχή υπηρεσιών

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ, το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει και την παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες προς τους φορολογουμένους. Συγκεκριμένα, στο τέλος κάθε ημέρας ο ελεύθερος επαγγελματίας (π.χ. γιατρός) θα είναι υποχρεωμένος να αποστείλει με ηλεκτρονικό τρόπο τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και την αξία της παροχής υπηρεσίας σε κάθε πελάτη του, προκειμένου τα σχετικά στοιχεία να καταγραφούν στη ΓΓΠΣ. Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων καθώς και για την απλοποίηση της φορολογικής δήλωσης, αφού θα μπορούν να προσυμπληρώνονται τα δεδομένα των φορολογουμένων που αφορούν τις δαπάνες τους.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο