Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

17.000 μικρομεσαίοι εκπέμπουν SOS

Αβεβαιότητα και απαισιοδοξία συνεχίζει να διακατέχει τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματοβιοτεχνών, εξαιτίας της κρίσης, με το 80% να δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί και το 75% να βλέπει φως στο τούνελ, τέλος του 2010, αρχές του 2011.

17.000 μικρομεσαίοι εκπέμπουν SOS


Αβεβαιότητα και απαισιοδοξία συνεχίζει να διακατέχει τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματοβιοτεχνών, εξαιτίας της κρίσης, με το 80% να δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί και το 75% να βλέπει φως στο τούνελ, τέλος του 2010, αρχές του 2011.
Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα μεταξύ των μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου της Αθήνας που έγινε μεταξύ 14 και 15 Ιουλίου από την εταιρεία Marc. Τα αποτελέσματά τους επιβεβαιώνουν άλλες αντίστοιχες έρευνες για το αρνητικό κλίμα που συνεχίζει να επικρατεί στην αγορά λόγω της μειωμένης ζήτησης, της έλλειψης ρευστότητας, των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές, με άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση, αλλά και στη βιωσιμότητα μεγάλου ποσοστού μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, το 84% των μελών του Επιμελητηρίου παρατηρεί μείωση του τζίρου το τελευταίο διάστημα σε σχέση με πέρσι, ενώ αύξηση δηλώνει μόνο το 4%. Η μέση μείωση είναι της τάξης του 35,36%.

Επιπλέον, το 40% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα κλείσει το έτος με ζημίες. Από αυτές, το 22% θεωρεί ότι οι ζημίες θα είναι μεγάλες, ενώ το 18% πιστεύει ότι θα είναι μικρότερες. Το 9,2% δηλώνει ότι δεν περιμένει ούτε κέρδη, ούτε και ζημίες, ενώ το 45,1% εκτιμά ότι θα κλείσει με κέρδη. Ωστόσο, μόνο το 2,3% θεωρεί ότι θα κλείσει τη χρονιά με αυξημένα κέρδη.

Απασχόληση-διακοπή

Η εικόνα που διαμορφώνεται έχει άμεση επίπτωση στην απασχόληση. Το 26,4% των ερωτώμενων δήλωσε ότι ήδη μείωσε το προσωπικό το τελευταίο εξάμηνο, με τις Α.Ε. και ΕΠΕ να δηλώνουν ότι έχουν το πιο έντονο πρόβλημα. Επίσης, το 21,8% δηλώνει ότι μπορεί στο μέλλον να αναγκαστεί να μειώσει το προσωπικό, ενώ το 7,8% θεωρεί ότι σίγουρα θα αναγκαστεί.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά θέτουν εν αμφιβόλω τη συνέχιση της λειτουργίας μεγάλου ποσοστού μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 36,6% των ερωτώμενων απαντά ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες και τις προοπτικές της κρίσης, είναι πιθανό το ενδεχόμενο η επιχείρησή τους να έχει πρόβλημα λειτουργίας την επόμενη χρονιά. Ακόμη, το 18,4% θεωρεί πολύ πιθανό να αναγκαστεί να κλείσει μέσα στο 2010, και αρκετά πιθανό το 18,2%.

Με βάση τη νομική μορφή της επιχείρησης, σε πιο δύσκολη θέση φαίνεται να είναι οι ΕΠΕ και Α.Ε., ενώ έπονται οι ατομικές επιχειρήσεις και οι Ο.Ε. και Ε.Ε. Με αναγωγή των ποσοστών αυτών στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 17.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας το 2010 και από αυτές οι 8.500 κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Οσο για τη διάρκεια της κρίσης, το 37,9% εκτιμά ότι θα βγούμε από την κρίση μέχρι το τέλος του 2010, το 37,5% βλέπει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά το 2011, ενώ ένας στους τέσσερις ερωτώμενους αδυνατεί να διακινδυνεύσει κάποια πρόβλεψη.

Τέλος, αναφορικά με τη ρευστότητα, από το συντριπτικό ποσοστό των επιχειρηματιών, θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, απότοκα της κρίσης. Πάνω από τους μισούς (52,4%) δηλώνει ότι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, ο χρόνος εξόφλησης έχει αυξηθεί. Πάνω από τρεις μήνες περιμένουν να πληρωθούν σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις (56,4%), ενώ πάνω από 6 μήνες αναμονή έχει το 16,2%. Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (ΕΠΕ και Α.Ε.) που σε ποσοστό 44% λειτουργεί με 6μηνη πίστωση.

Πηγή Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο