Ειδήσεις Δικαστικά - Φορονομικά

Δικαστική «βόμβα» στην έκτακτη εισφορά

«Πρόκειται για προσωρινή διαταγή αναστολής η οποία δεν κρίνει την συνταγματικότητα της ρύθμισης» δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών

Δικαστική «βόμβα» στην έκτακτη εισφορά

«Πρόκειται για προσωρινή διαταγή αναστολής η οποία δεν κρίνει την συνταγματικότητα της ρύθμισης» δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών

«Βόμβα» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για έκτακτα έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ φέτος από την επιβολή έκτακτης εισφοράς βάζει χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά.

Η απόφαση δικαιώνει φορολογούμενο που προσέφυγε καθώς σύμφωνα με αυτή διατάσσεται αναστολή πληρωμής της έκτακτης εισφοράς. Η εξέλιξη ανοίγει πλέον το δρόμο για κύμα νέων προσφυγών, προκαλώντας την πρώτη σοβαρή εμπλοκή στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να επιβάλει την έκτακτη εισφορά στοχεύοντας σε έσοδα 320 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2010.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου «δικαιώνει» όσους φορολογούμενους δήλωσαν εισοδήματα άνω των 60.000 το 2007, πλήρωσαν φόρο εισοδήματος και πλέον δύο χρόνια μετά καλούνται να καταβάλουν από 1.000 έως και 25.000 ευρώ.


Συνταγματική
Από την πλευρά της κυβέρνησης υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας τόνιζε χθες πως «πρόκειται για προσωρινή διαταγή αναστολής η οποία δεν κρίνει την συνταγματικότητα της ρύθμισης, επισημαίνοντας πως στη συγκεκριμένη περίπτωση και έως ότου εκδικαστεί η απόφαση δεν θα «τρέχουν» προσαυξήσεις.

Από το υπουργείο παρέπεμπαν επίσης σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία γινόταν λόγος για «μέτρο σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος και τη νομολογία του ΣτΕ».

Όσον αφορά στη χθεσινή απόφαση, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά διέταξε «την αναστολή εκτέλεσης του εκκαθαριστικού σημειώματος το οποίο καλούσε τον αιτούντα να πληρώσει έκτακτη εισφορά 5.000 ευρώ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας τόνιζε χθες πως «πρόκειται για προσωρινή διαταγή αναστολής η οποία δεν κρίνει την συνταγματικότητα της ρύθμισης, επισημαίνοντας πως έως ότου εκδικαστεί η απόφαση δεν θα «τρέχουν» προσαυξήσεις.

Πηγή Ημερησία

----

Για το ίδιο θέμα η καθημερινή

Η έκτακτη εισφορά αντιμέτωπη με νομικές επιπλοκές
Το Πρωτοδικείο Πειραιά δικαίωσε έναν πολίτη

Εντονο προβληματισμό προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι νομικές επιπλοκές της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, την οποία πολλοί νομικοί θεωρούν αντισυνταγματική. Χθες, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της καταβολής έκτακτης εισφοράς για φορολογούμενο, ο οποίος αμφισβητεί τη νομιμότητά της.

Η απόφαση αυτή, αν και προσωρινή και χωρίς να εισέρχεται στην ουσία του θέματος, υποδηλώνει ότι οι νομικές περιπέτειες της έκτακτης εισφοράς μόλις άρχισαν και θα είναι μακρές.

Ηδη, πολλές δεκάδες φορολογούμενοι έχουν υποβάλει ενστάσεις στα δικαστικά τμήματα των εφοριών και ο αριθμός τους αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο περιμένει έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ από την εισφορά, υποστηρίζει ότι το μέτρο δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και προς τούτο επικαλείται νομολογία του ΣτΕ για παλαιότερες έκτακτες εισφορές.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο