Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλαγές στο ΣΔΟΕ για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα που έχουν καταρρεύσει - 62.265 επιχειρήσεις με σημαντικό τζίρο «ξέχασαν» να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ

Σε αλλαγές στη λειτουργία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) αποφάσισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η οποία λόγω και της οικονομικής κρίσης έχει πάρει χαρακτήρα «πανδημίας», και να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου που έχουν καταρρεύσει.

Αλλαγές στο ΣΔΟΕ για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα που έχουν καταρρεύσει
-
62.265 επιχειρήσεις με σημαντικό τζίρο «ξέχασαν» να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ

Σε αλλαγές στη λειτουργία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) αποφάσισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η οποία λόγω και της οικονομικής κρίσης έχει πάρει χαρακτήρα «πανδημίας», και να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου που έχουν καταρρεύσει.

Παράλληλα διατάχθηκαν έλεγχοι σε 62.265 μικρομεσαίες αλλά και επιχειρήσεις με σημαντικό τζίρο οι οποίες «ξέχασαν» να υποβάλουν εκκαθαριστικές ή περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν κατόπιν εισηγήσεων του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Πασχ. Μπουχώρη αποσκοπούν να «σπάσουν τα στεγανά» μεταξύ διαφόρων διευθύνσεων και υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων και να περιοριστεί το λαθρεμπόριο. Σύμφωνα με την απόφαση, επεκτείνονται τα όρια χωρικής αρμοδιότητας των Περιφερειακών Διευθύνσεων της ΥπΕΕ. Ετσι κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση μπορεί πλέον να ασκήσει το ελεγκτικό της έργο και εκτός των σημερινών ορίων της.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων, επιτυγχάνεται, σύμφωνα με τον κ. Μπουχώρη, η αρτιότερη άσκηση των ελέγχων, αυξάνεται η δυνατότητα αυτόνομης ολοκλήρωσης των υποθέσεων που χειρίζεται κάθε Διεύθυνση, καθώς αυτές συχνά αφορούν ευρύτερες περιοχές της χώρας, ενισχύεται η δυνατότητα συνεργασίας σε σύνθετες και κοινές επιχειρήσεις, επιτυγχάνεται η συμπληρωματικότητα και η εξειδίκευση όμορων Διευθύνσεων και διευκολύνεται η κάλυψη περιστασιακών αδυναμιών σε ανθρώπινο δυναμικό.

Με την απόφαση αυτή διευκολύνεται η νέα μεθοδολογία που εισάγει η ΥπΕΕ στους ελέγχους, καθίσταται εφικτός ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων σε πανελλαδική κλίμακα, προκειμένου ομοειδείς επαγγελματικές κατηγορίες να ελέγχονται ταυτόχρονα. Επίσης επιτυγχάνεται η αρτιότερη κάλυψη των σημείων εισόδου και διακίνησης εμπορευμάτων, αλλά και η αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας, η οποία εκφεύγει συνήθως των στενών γεωγραφικών ορίων μιας περιοχής.

Θερινές εξορμήσεις
Η προγραμματισμένη μεταβολή των γεωγραφικών ορίων δράσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων της ΥπΕΕ αποτελεί μέρος του νέου προγράμματος θερινών εξορμήσεων του πρώ ην ΣΔΟΕ, οι οποίες, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, θα πραγματοποιηθούν με βάση τη νέα μεθοδολογία των πανελλαδικών ελέγχων ομοειδών επιχειρήσεων, με διαφορετικούς στόχους ανά εβδομάδα.

Ο σχεδιασμός αυτός και η τμηματική εβδομαδιαία υλοποίησή του επιτρέπει ευρύτερους ελέγχους. Παράλληλα η νέα διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα θα βοηθήσει στον καλύτερο εντοπισμό περιπτώσεων έκδοσης και χρήσης πλαστών και εικονικών στοιχείων, τα οποία αποτελούν τη σοβαρότερη πληγή για τα δημόσια έσοδα.

Από την άλλη, σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση ελέγχων από τη μεριά της ΥπΕΕ παίζουν οι διασταυρώσεις που πραγματοποιεί στις πάσης φύσεως φορολογικές δηλώσεις η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, ολοκληρώθηκαν οι διασταυρώσεις φορολογικών δεδομένων σχετικά με την απόδοση του ΦΠΑ και προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

- 6.626 ενεργές επιχειρήσεις, οι οποίες τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας ΚΒΣ και υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ χρήσης 2007 ή έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιτηδεύματος το 2008, δεν έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ 2ου, 3ου και 4ου μήνα του 2009.

- 55.639 ενεργές επιχειρήσεις, οι οποίες τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας ΚΒΣ και υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ χρήσης 2007 ή έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιτηδεύματος το 2008 δεν έχουν υποβάλει την περιοδική δήλωση ΦΠΑ α΄ τριμήνου του 2009.

Οι καταστάσεις με τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου να ακολουθήσει έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων και να κληθούν οι υπεύθυνοι στις εφορίες για να καταβάλουν τις οφειλές τους.

Πηγή Το βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο