Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ακάλυπτες επιταγές το 9% των μεταχρονολογημένων

ΔPAMATIKEΣ διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με στοιχεία από τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) μεταξύ των μελών του με τη συνδρομή της εταιρίας Palmos Analysis. Μεταξύ άλλων,

Ακάλυπτες επιταγές το 9% των μεταχρονολογημένων                                             


ΔPAMATIKEΣ διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με στοιχεία από τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) μεταξύ των μελών του με τη συνδρομή της εταιρίας Palmos Analysis. Μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι: 7 στις 10 επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ λαμβάνουν μεταχρονολογημένες επιταγές που εμφανίζονται ως ακάλυπτες και η μέση αξία τους φθάνει το 9% της συνολικής αξίας των μεταχρονολογημένων επιταγών που λαμβάνουν. Μάλιστα για το 61% των επιχειρήσεων του δείγματος το ποσοστό της αξίας των μεταχρονολογημένων επιταγών που ήταν ακάλυπτες αυξήθηκε (πολύ ή λίγο) σε σχέση με το 2008.

Η ίδια έρευνα αποτυπώνει και την οικονομική στενότητα την οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και τη συμπεριφορά των τραπεζών στην περίπτωση της προεξόφλησης των μεταχρονολογημένων επιταγών. Ειδικότερα, περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ προεξοφλούν μεταχρονολογημένες επιταγές πελατών τους από τις τράπεζες. Το μέσο ποσοστό προεξόφλησης, μεταξύ όσων καταφεύγουν στη λύση αυτή, υπολογίζεται στο 63% της συνολικής αξίας των μεταχρονολογημένων επιταγών. Επίσης, επιδεινώθηκαν σε σχέση με το 2008 οι όροι προεξόφλησης μεταχρονολογημένων επιταγών από τις τράπεζες σύμφωνα με το 37% των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 74% μεταξύ όσων επιχειρήσεων προεξοφλούν μεταχρονολογημένες επιταγές πελατών από τις τράπεζες. Μια στις 3 επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ έχουν παραλάβει μεταχρονολογημένη επιταγή με κάποιο νομικό πρόβλημα (όχι ακάλυπτη), όπως η γνησιότητα της υπογραφής εκδότη ή του οπισθογράφοντος, που δυσχέρανε την είσπραξη της απαίτησης.


Eλεγχος και συνυπευθυνότητα
 
Οι επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ τάσσονται συντριπτικά υπέρ (91%) της θέσπισης αυστηρότερου ελέγχου από τις τράπεζες για τη χορήγηση μπλοκ επιταγών και το 84% από αυτές θεωρεί εν συνεχεία αναγκαία τη θέσπιση αστικής ευθύνης των τραπεζών για τις ακάλυπτες επιταγές.

Πάντως, το 61% των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ εκφράζει την άποψη ότι ο περιορισμός της χρήσης μεταχρονολογημένων επιταγών για οποιονδήποτε λόγο θα επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών τους, ενώ μόνο το 10% περιμένει θετική επίδραση από μια τέτοια εξέλιξη.

Πηγή: Express.gr 
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο