Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έλεγχοι της Υπ.Ε.Ε. στη Λήμνο

Υψηλά ποσοστά παραβατικότητας ανέδειξαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η Υπ.Ε.Ε. στη Λήμνο. Η διαδικασία των ελέγχων ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου 2009 και ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου 2009, έπειτα από σειρά επεισοδίων σε βάρος των ελεγκτών και προσπάθεια παρακώλυσης του έργου τους, εκ μέρους ομάδας κατοίκων του νησιού.

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ (Υπ.Ε.Ε.)
Αθήνα, 16 Ιουλίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έλεγχοι της Υπ.Ε.Ε. στη Λήμνο

Υψηλά ποσοστά παραβατικότητας ανέδειξαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η Υπ.Ε.Ε. στη Λήμνο. Η διαδικασία των ελέγχων ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου 2009 και ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου 2009, έπειτα από σειρά επεισοδίων σε βάρος των ελεγκτών και προσπάθεια παρακώλυσης του έργου τους, εκ μέρους ομάδας κατοίκων του νησιού.

Συγκεκριμένα, οι πρώτοι έλεγχοι διενεργήθηκαν στις 24 Ιουνίου από τριμελές κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Την ίδια ημέρα, ομάδα κατοίκων επισκέφθηκε τα μέλη του κλιμακίου στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν και, αφού τους παρέδωσαν υπόμνημα, τους ζήτησαν απειλητικά να αποχωρήσουν άμεσα από το νησί. Αργότερα και αφού το ελεγκτικό έργο είχε προσωρινά διακοπεί, οι ελεγκτές της Υπ.Ε.Ε. δέχθηκαν εκ νέου επίθεση από κατοίκους της Λήμνου, οι οποίοι τους εξανάγκασαν να επιβιβαστούν σε διερχόμενο πλοίο.

Για τα επεισόδια αυτά έχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι συγκεκριμένοι κάτοικοι γνώριζαν από πριν για την επίσκεψη του συνεργείου της Υπ.Ε.Ε. και είχαν διανείμει φέιγ βολάν, που καλούσαν σε συγκέντρωση «ενόψει της επίσκεψης του ΣΔΟΕ…».

Στο διάστημα 27 - 30 Ιουνίου 2009, επισκέφθηκαν τη Λήμνο δύο κλιμάκια της Υπ.Ε.Ε. από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποτυπώσουν την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Η επίσκεψη έγινε χωρίς αναφορά στην ιδιότητά τους, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία ελέγχων που ακολουθεί η Υπ.Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς η παρουσία τους να γίνει αντιληπτή από τους κατοίκους, οι ελεγκτές μπόρεσαν να καταγράψουν πάνω από 30 περιπτώσεις παραβατών. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας, σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις, καταγράφηκαν κυρίως σε επαγγελματίες και ειδικότερα σε υπηρεσίες του κλάδου του τουρισμού.

Η ίδια κατάσταση επιβεβαιώθηκε και κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις 11 Ιουλίου, από κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής. Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν 15 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες και διαπιστώθηκαν συνολικά 61 παραβάσεις, σε 11 εξ αυτών (ποσοστό παραβατικότητας 73,33%). Οι σοβαρότερες παραβάσεις που εντοπίστηκαν ήταν οι εξής:

Σε επτά εταιρείες καταλογίσθηκε «μη επίδειξη των βιβλίων και στοιχείων» της επιχείρησης και τους επιδόθηκε πρόσκληση για την προσκόμισή τους.

Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις μη επίδειξης των βιβλίων και στοιχείων υπάρχει σειρά ελεγκτικών επαληθεύσεων, που ανάλογα με τη φύση της δραστηριότητας της επιχείρησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν, όπως:

Ο έλεγχος νομιμότητας και κανονικότητας έκδοσης των φορολογικών στοιχείων.

Η διαπίστωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

Σύνταξη πρωτοκόλλου καταμέτρησης σε αγαθά και αναζήτηση φορολογικών στοιχείων προμηθευτών για αγαθά που βρίσκονται στην επιχείρηση.

Σύνταξη πρωτοκόλλου παγίων περιουσιακών στοιχείων.

Τα δεδομένα αυτά αξιοποιούνται κατά την προσκόμιση των ζητηθέντων φορολογικών βιβλίων και στοιχείων.

Πρέπει, επίσης να τονισθεί, ότι σε περίπτωση μη προσκόμισης των βιβλίων, η Υπ.Ε.Ε. μπορεί να υποβάλει αίτημα για έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας και την άσκηση δίωξης.

Σε μια διαπιστώθηκε ανακριβής εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ
Σε μια υπήρξε μη επίδειξη περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ Μαΐου 2009
Σε τέσσερις επιχειρήσεις κατεγράφη μη καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία
Σε πέντε επιχειρήσεις διαπιστώθηκε μη έκδοση 39 Αποδείξεων Λιανικής Πώλησης

Οι διαπιστωθείσες παραβάσεις θα διαβιβασθούν στην αρμόδια ΔΟΥ για τον καταλογισμό τους, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος της Υπ.Ε.Ε. για την πιθανή ύπαρξη και άλλων.

Κατά την αποχώρηση του συνεργείου από το νησί, ομάδα 20 - 25 κατοίκων συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λήμνου και επέδωσαν στους ελεγκτές υπόμνημα, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν επεισόδια.

Η Υπ.Ε.Ε. θα συνεχίσει στο επόμενο διάστημα το ελεγκτικό της έργο, εφαρμόζοντας τη νέα μεθοδολογία, που διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Στόχος της θα εξακολουθήσει να είναι ο εντοπισμός των παραβάσεων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των συνεπών φορολογούμενων.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο