Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κ. Καραμανλής: "Αν χρειαστεί θα πάρουμε και νέα μέτρα"

Στο παρελθόν λάβαμε μέτρα, όταν χρειάστηκε και αν χρειαστεί και στο μέλλον, θα το ξανακανουμε. Στόχος μας δεν είναι τα εισπρακτικά μέτρα, αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές. «Αυτό προσπαθούμε και αυτό θα κάνουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Μαδρίτη μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης, καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

Κ. Καραμανλής: "Αν χρειαστεί θα πάρουμε και νέα μέτρα"

Στο παρελθόν λάβαμε μέτρα, όταν χρειάστηκε και αν χρειαστεί και στο μέλλον, θα το ξανακανουμε. Στόχος μας δεν είναι τα εισπρακτικά μέτρα, αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές. «Αυτό προσπαθούμε και αυτό θα κάνουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Μαδρίτη μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης, καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Καραμανλής, στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση, εξήρε το επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών, αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας την ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ζητώντας να σεβαστεί τις συμφωνίες επαναπροώθησης, που έχει υπογράψει, αναφέρθηκε στην εσωτερική πολιτική σκηνή και επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης στο οικονομικό επίπεδο είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και όχι τα εισπρακτικά μέτρα. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είπε ότι «αυτό δεν αποτελεί πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές».

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης «προτεραιότητα της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της, στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και διμερώς, με τις χώρες της Μεσογείου, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

    «Το διογκούμενο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μόνο από κοινού μπορεί να λυθεί», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η προσέγγιση της επίλυσης του προβλήματος πρέπει να στηρίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον, στην αντιμετώπισή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κοινές πολιτικές, δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο και τρίτον, σε πολιτικές οικονομικής στήριξης των χωρών απο όπου προέρχονται οι λαθρομετανάστες».

    Ο κ.Καραμανλής σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Frontex, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό βήμα τις κοινές θαλάσσιες περιπολίες», και έδωσε ιδιαιτερη έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των συμφωνιών επανεισδοχής απο τις χώρες, που τις υπέγραψαν.

    «Όσο σημαντικές και να είναι οι πολιτικές, που αποφασίζονται, πρέπει να συνοδεύονται από πολιτική οικονομικής ενίσχυσης των χωρών προέλευσης», τόνισε.

    Αναφερόμενος ειδικά στις συμφωνίες επανεισδοχής, ο κ.Καραμανλής είπε ότι η η Ελλάδα «είναι και διατεθειμένη, αλλά και υποχρεωμένη, να συνεργαστεί με την Τουρκία για την επανεισδοχή των λαθρομετανστών», και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν τηρεί ικανοποιητικά την σχετική συμφωνία, που έχει υπογράψει με τη χώρα μας».

    «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι, που συμφωνήθηκαν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πλήρης ένταξη και πλήρης συμμόρφωση. Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε, επίσης, στην Ευρωμεσογειακή συνεργασία, προτεραιότητα της οποίας είναι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, χαρακτηρίζοντάς την «γέφυρα για να έρθουν πιο κοντά με την ΕΕ, άλλες χώρες της Μεσογείου, που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να συζητήσουν για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης».

    Σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να αποτελεί πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές, απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι. Δεν είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές». Αναφερόμενος δε, στην οικονομική κρίση, είπε ότι «η χώρα μας έχει βιώσει την κρίση πολύ ηπιότερα απο άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό αποτυπώνεται στους δείκτες της ανάπτυξης και της ανεργίας. Έχουμε πρόβλημα δημοσιονομικών ισορροπιών, αλλά αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο και χτισμένο σε δεκαετίες δημόσιο χρέος».

    Τόνισε δε, ότι στο παρελθόν έλαβε μέτρα, όταν χρειάστηκε και αν χρειαστεί και στο μέλλον, θα το ξανακάνει.

    «Ο στόχος και η κατεύθυνση δεν είναι για νέα εισπρακτικά μέτρα, αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό προσπαθούμε και αυτό θα κάνουμε», είπε ο κ.Καραμανλής, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το ότι εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα σταθερότητας στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Απο την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων και σημείωσε πως εάν υπάρχουν δυο χώρες στην ΕΕ που συμπίπτουν σε όλα, αυτές είναι η Ισπανία και η Ελλάδα. Συμφώνησε στην απο κοινού -στο πλαίσιο της ΕΕ- αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και χαρακτήρισε θεμελιώδους σημασίας τη σύμπραξη και διπλωματική συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών.

    Τόνισε ακόμη ότι η ισπανική προεδρία έχει ως στόχο την ενίσχυση της Frontex, την ενίσχυση της δομής και σταθερής δράσης της ΕΕ για την τήρηση των συμφωνιών επαναπροώθησης και την υιοθέτηση μιας μεταναστευτικής πολιτικής, που θα συνοδεύεται απο τη στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών, χωρίς την οποία -όπως είπε- δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα.

    Ο Κώστας Καραμανλής πριν απο την συνάντησή του με τον κ. Θαπατέρο συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόϊ, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο