Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προς δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών

Μαχαίρι στη Λερναία Ύδρα των φοροαπαλλαγών που όλο περιορίζονται και όλο αυξάνονται θέλει να βάλει το υπουγείο Οικονομικών με το νέο πακέτο μέτρων τον Οκτώβριο παράλληλα με την καθιέρωση του νέου συστήματος τεκμηρίων για την φορολόγηση όσων συστηματικά δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

Προς δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών
Θα ανακοινωθούν το Φθινόπωρο μαζί με επιβολή νέων αυστηρών τεκμηρίων

Μαχαίρι στη Λερναία Ύδρα των φοροαπαλλαγών που όλο περιορίζονται και όλο αυξάνονται θέλει να βάλει το υπουγείο Οικονομικών με το νέο πακέτο μέτρων τον Οκτώβριο παράλληλα με την καθιέρωση του νέου συστήματος τεκμηρίων για την φορολόγηση όσων συστηματικά δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

Με την τελευταία απογραφή με βάση τα εισοδήματα του 2007 που δηλώθηκαν πέρυσι οι πιο γνωστές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα και στερούν από τον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα 7 δισ. ευρώ, ανέρχονται σε 984. Η πολυπληθής ομάδα των φοροαπαλλαγών τελεί υπό διαρκή επανεξέταση από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών και καθιερώθηκε από το 1996.


Κατηγορίες
Οι σημαντικότερες κατηγορίες των φοροαπαλλαγών που περιλαμβάνει ο ειδικός τ όμος που κατέθεσε πέρυσι τον Νοέμβριο στη Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης είναι οι εξής:

1. Οι εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα ή από τον αναλογούντα φόρο, που κόστισαν 1 δισ. ευρώ.

2. Το πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, οι μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου, ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ναυτικών, ιπταμένων κ.λπ.) κόστισαν 1,4 δισ. ευρώ.

3. Οι φοροαπαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής από τα κέρδη των προσωπικών εταιριών και φορολόγησή της με βάση την φορολογική κλίμακα, αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.) κόστισαν 83,7 εκατ. ευρώ.

4. Οι μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των επιχειρήσεων κόστισαν 275,3 εκατ. ευρώ.

5. Οι απαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων κόστισαν 1,4 δισ. ευρώ.

6. Οι διάφορες απαλλαγές από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος, των καπνικών, των αλκοολούχων κλπ. προϊόντων, κόστισαν 2,1 δισ. ευρώ.

7. Οι απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης κόστισαν 51,58 εκατ. ευρώ.

8. Οι απαλλαγές και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ κόστισαν 506 εκατ. ευρώ.

9. Οι φοροαπαλλαγές βουλευτών και δικαστικών κόστισαν 8,9 εκατ. ευρώ.


ΔΝΤ: Προτείνει κατάργηση

Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών έχει συστήσει και το ΔΝΤ με την τελευταία έκθεσή του στον Γ.Παπαθανασίου προκειμένου να συμπιεστεί το έλλειμμα του δημοσίου κάτω από το 3% του ΑΕΠ ενώ η κατάργηση των «χαριστικών» φοροαπαλλαγών περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι φαίνεται πως έχει ωριμάσει μια ριζική αναθεώρηση τους συστήματος καθώς όπως επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το σύστημα των απαλλαγών και αφορολογήτων ποσών αντιμετωπίζει οριζόντια τους φορολογούμενους με ελάχιστα έως καθόλου κοινωνικά κριτήρια με αποτέλεσμα να ευνοούνται πολλαπλάσια οι οικονομικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες ενώ αντίθετα οι οικονομικά αδύναμοι που έχουν ανάγκη ενίσχυσης να ωφελούνται ελάχιστα από τις φοροαπαλλαγές».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο