Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο στόχαστρο της εφορίας οφειλέτες με χρέη έως 20.000 ευρώ

AΣΦYKTIKEΣ πιέσεις θα αρχίσουν να δέχονται από την ερχόμενη εβδομάδα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι οφειλέτες του Δημοσίου, με χρέη έως και 20.000 ευρώ (τα οποία θεωρούνται ευκολότερα εισπράξιμα) έκαστος.

Στο στόχαστρο της εφορίας οφειλέτες με χρέη έως 20.000 ευρώ                                             

AΣΦYKTIKEΣ πιέσεις θα αρχίσουν να δέχονται από την ερχόμενη εβδομάδα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι οφειλέτες του Δημοσίου, με χρέη έως και 20.000 ευρώ (τα οποία θεωρούνται ευκολότερα εισπράξιμα) έκαστος.

Ειδικότερα, ρητές εντολές να ελεγχθούν οι φορολογούμενοι που δεν προσήλθαν για τη ρύθμιση χρεών έδωσε η ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών στις εφορίες. Την εντολή έλαβαν την επομένη κιόλας της λήξης της προθεσμίας για την υπαγωγή των ενδιαφερόμενων φορολογουμένων στη ρύθμιση, οι υπάλληλοι των εφοριών από το Yπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και όπως τους ζητήθηκε θα πρέπει να την κάνουν πράξη άμεσα και σε βάρος εκείνων των φορολογουμένων οι οποίοι αγνόησαν τις δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούσαν η μεν πρώτη τις ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 2000-2006 (για συνολικά περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις) η δε δεύτερη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο περίπου 1.000.000 οφειλετών, οι προθεσμίες της οποίας έληξαν επίσης στις 30 Ιουνίου.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στην αναζήτηση και πίεση των ληξιπρόθεσμων οφειλετών, οι οποίοι συστηματικά αγνοούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς την εφορία, δεδομένου μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια τα μέτρα εις βάρος τους έχουν ατονήσει. Ωστόσο, εφεξής, όπως αναφέρουν πληροφορίες, όσοι από τους οφειλέτες δεν "συμμορφωθούν" και εξοφλήσουν τις οφειλές τους ενώ έχουν την προς τούτο οικονομική δυνατότητα κινδυνεύουν ακόμη και με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Yπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορεί να ανέρχονται συνολικά σε περίπου 35 δισ. ευρώ, αλλά το Δημόσιο όπως εκτιμάται δεν μπορεί να εισπράξει παρά μόλις το 30% αυτών των οφειλών, καθώς το υπόλοιπο ποσοστό αφορά χρέη δημοσίων επιχειρήσεων καθώς και εταιριών που βρίσκονται σε πτώχευση ή έχουν κλείσει οριστικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ιδιωτικές εταιρίες συμβούλων που θα συνεργαστούν με τις εφορίες, θα αναλάβουν να στήσουν τον "πολιορκητικό κλοιό" στους οφειλέτες ζητώντας τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και στη συνέχεια θα ανατίθεται στους εφοριακούς το τελευταίο στάδιο της όλης διαδικασίας η οποία είναι η είσπραξη των οφειλόμενων. Με τη λήξη, δηλαδή στις 30 Ιουνίου, της προθεσμίας για ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεκίνησε άμεσα (με την αρωγή και των ιδιωτικών εταιριών συμβούλων) το πρώτο κύμα συστηματικών πιέσεων μικροοφειλετών που δεν αποδέχθηκαν τη ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών τους σε δόσεις. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ποσά που θεωρούνται εύκολα εισπράξιμα.

Σημειώνεται, ότι εκτός από τα ακίνητα των οφειλετών, στο στόχαστρο του εισπρακτικού μηχανισμού έχουν μπει και τα όποια άλλα εισοδήματα έχει ο φορολογούμενος (από μισθούς, σύνταξη, ενοίκια) ώστε με την κατάσχεσή τους να διασφαλίζονται οι απαιτήσεις του Δημοσίου. Επιπλέον, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο, η εφορία εκτός των άλλων μέτρων διασφάλισης της απαίτησης θα προβαίνει και σε κατάσχεση απαιτήσεων της επιχείρησης από άλλες επιχειρήσεις ή φορολογούμενους.

Πηγή: Express.gr 
   
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο