Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στον δρόμο… τα 14 ειδικά συνεργεία των «φοροελεγκτών του Σαββατοκύριακου»

ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και αποδείξεις λιανικών πωλήσεων θα «ξεψαχνίζουν» από σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας τους για εφέτος, τα 14 ειδικά συνεργεία που συστάθηκαν από το Yπουργείο Οικονομικών για τη διενέργεια προληπτικών φορολογικών ελέγχων σε 9 νομούς της χώρας.

Στον δρόμο… τα 14 ειδικά συνεργεία των «φοροελεγκτών του Σαββατοκύριακου»                                             
ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και αποδείξεις λιανικών πωλήσεων θα «ξεψαχνίζουν» από σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας τους για εφέτος, τα 14 ειδικά συνεργεία που συστάθηκαν από το Yπουργείο Οικονομικών για τη διενέργεια προληπτικών φορολογικών ελέγχων σε 9 νομούς της χώρας.

Με βάση τις διατάξεις σύστασης και λειτουργίας των συνεργείων, οι περίπου 400 ελεγκτές, οι οποίοι θα τα στελεχώσουν, θα εξορμούν τα τριήμερα Παρασκευής - Σαββάτου - Κυριακής και σε διαφορετικές ώρες κάθε εβδομάδα προκειμένου να διατηρούν το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ειδικότερα, δε, θα ερευνούν αν εκδόθηκαν τα κατά περίπτωση απαραίτητα φορολογικά στοιχεία (π.χ. τιμολόγια, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και πωλήσεων λιανικής, δελτία αποστολής κ.ο.κ.).

Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα μπουν κατά βάση ο κλάδος της εστίασης και αναψυχής (π.χ. μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.), αλλά και εμπορικά καταστήματα, όπως επίσης και διάφορες άλλες επιχειρήσεις.

Τυπικώς, το έργο των 14 συνεργείων έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου και τα 14 ειδικά συνεργεία που συγκροτήθηκαν για τη διενέργεια προληπτικών φορολογικών ελέγχων θα δραστηριοποιούνται σε 9 νομούς της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηράκλειο, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κεφαλονιάς και Πρέβεζας). Μάλιστα, καθένα από τα 14 ειδικά συνεργεία θα αποτελείται από επιμέρους διμελή ή τριμελή κλιμάκια εφοριακών.

Με βάση το σχέδιο, οι έλεγχοι θα διενεργούνται τρεις φορές την εβδομάδα, κυρίως Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Οι ώρες και η περιοχή που θα βγαίνουν για προληπτικό έλεγχο τα ειδικά συνεργεία θα ορίζονται "στο παρά πέντε" με την εντολή ελέγχου που θα δίνει ο επικεφαλής κάθε κλιμακίου για να αποφεύγονται προφανώς φαινόμενα συναλλαγών. Επιπλέον, κάθε εβδομάδα θα υπάρχει ανακαθορισμός των στελεχών των επιμέρους συνεργείων και θα εναλλάσσονται οι υπάλληλοι που συμμετέχουν σ΄ αυτά. Τα ειδικά συνεργεία θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους σε όλους τους επιτηδευματίες, ανεξαρτήτως ύψους ακαθάριστων εσόδων και νομικής μορφής. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως στην απόδοση του ΦΠΑ, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

Ακόμη, οι ελεγκτές θα ερευνούν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία (δελτία αποστολής, δελτία αποστολής -τιμολόγια, αποδείξεις λιανικής πώλησης, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών κ.λπ.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών.

Με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί, στο στόχαστρο των φοροελεγκτών θα υπαχθούν και οι καταναλωτές που έχουν προβεί σε αγορές έξω από τον χώρο των καταστημάτων, από τους οποίους θα ζητείται να επιδείξουν τις αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποίησαν. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί απόδειξη, τότε τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση για να επαληθεύσουν την παράβαση. Στη συνέχεια θα ελέγχουν εάν έχουν αποδοθεί οι παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ.).

Στο μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει από προχθές και το θερινό ελεγκτικό πρόγραμμα της ΥΠΕΕ με ελέγχους κατά βάση στις παραθεριστικές και νησιωτικές τουριστικές περιοχές. Στο στόχαστρο βρίσκονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καταστήματα τουριστικών ειδών, αλλά και όσοι διοργανώνουν συναυλίες με επώνυμους καλλιτέχνες.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο