Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ανοίγει ο φάκελος για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Αλλαγές στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, περιγράφοντας με τον τρόπο αυτόν την επόμενη μεταρρυθμιστική παρέμβαση της κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα αντίθετη θέση λαμβάνει η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά...

Ανοίγει ο φάκελος για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Κυβερνητικά σχέδια σε μια περίοδο που οι απολύσεις αυξάνονται και η ανεργία καλπάζει

Αλλαγές στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, περιγράφοντας με τον τρόπο αυτόν την επόμενη μεταρρυθμιστική παρέμβαση της κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα αντίθετη θέση λαμβάνει η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά . Η κυβερνητική εικόνα της διχογνωμίας ήταν απολύτως εμφανής κατά την ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τις «επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση», όπου μίλησαν οι δύο υπουργοί. Πάντως η κυβερνητική πρόθεση για- εκ νέου- αλλαγές στην αγορά εργασίας έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με τις απολύσεις να είναι καθημερινό φαινόμενο και την ανεργία να βρίσκεται κυριολεκτικώς εκτός ελέγχου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόλις χθες ανακοινώθηκαν 120 απολύσεις από έργα της εταιρείας Ακτωρ, ενώ επίκειται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εμπορικής Τράπεζας για 1.500 υπαλλήλους.

Πάντως ο υπουργός Οικονομίας «άνοιξε» με απόλυτη σαφήνεια θέμα αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας στην ομιλία του την ανάγκη «προετοιμασίας της οικονομίας για τις νέες προκλήσεις στον τομέα της απασχόλησης».

«Οφείλουμεμε διάλογο και συναίνεση να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για ένα αποτελεσματικότερο και σύγχρονο καθεστώς στην αγορά εργασίας που θα ευνοεί την αύξηση της απασχόλησης και θα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για όλους και ειδικά για τους νέους ανθρώπους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς επιδότησης των επιχειρήσεων για την πρόσληψη νέων, την παροχή περαιτέρω κινήτρων για προσλήψεις ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και την επιπλέον ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Επιφυλάξεις διατυπώνονται κατά πόσον στο πακέτο των προωθούμενων μέτρων θα συμπεριληφθούν νέες ρυθμίσεις που θα καθιστούν περισσότερο ελκυστική την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου, την ευρύτερη και ευκολότερη διευθέτηση του χρόνου εργασίας- η οποία ως τώρα δεν έχει γνωρίσει στη χώρα μας την αναμενόμενη αποδοχή. Εντονες είναι επίσης οι επιφυλάξεις και σε μέτρα όπως η άρση των αντικινήτρων που καθιστούν δυσκολότερη την απόλυση εργαζομένων.

Ωστόσο στο τραπέζι βέβαιον είναι ότι θα τεθούν μέτρα όπως η φορολογική και η ασφαλιστική επιδότηση των νέων προσλήψεων και η γενναία επιδότηση επιχειρήσεων που προχωρούν στην αύξηση του προσωπικού τους.

Πάντως η υπουργός Απασχόλησης κράτησε σαφείς αποστάσεις από το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στον ευαίσθητο τομέα των εργασιακών σχέσεων. Προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι «η κρίση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως πρόσχημα για αδικαιολόγητες μετατροπές των συμβάσεων».

Πέραν τούτου, παράγοντες του υπουργείου επέμεναν μετά την ημερίδα της ΟΚΕ ότι το υπάρχον εργασιακό καθεστώς είναι επαρκές και δεν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Η κυρία Πετραλιά σημείωσε στην ομιλία της ότι «αποσπασματικές πολιτικές και μεμονωμένα μέτρα δεν χωρούν στη σημερινή συγκυρία» και προσδιόρισε τους τρεις στόχους της κυβερνητικής πολιτικής ως εξής: Διατήρηση των θέσεων εργασίας, στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ωστόσο η υπουργός αναγνώρισε ότι εξαιτίας της κρίσης «έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής» αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξη πως «η κατάσταση αρχίζει να ισορροπεί».

Την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο νέων αλλαγών στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις διατυπώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τη ΓΣΕΕ να μιλάει για απόπειρα καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων και να προειδοποιεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ευελιξία. Η ΓΣΕΕ καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αποτελεί casus belli.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος εκτιμά ότι η έννοια της μεταρρύθμισης για την κυβέρνηση «είναι συνώνυμη με τις απολύσεις και τις αποδιαρθρώσεις της αγοράς», ενώ ξεκαθάρισε ότι αν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο θα βρει τους εργαζομένους και τα συνδικάτα απέναντί της. Στις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος , υπογραμμίζοντας ότι από τον Νοέμβριο του 2008 ως σήμερα έχουν χαθεί γύρω στις 23.000 θέσεις εργασίας, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα πάνω από 2.500 εργαζόμενοι και έχουν πραγματοποιηθεί 18.000 εθελουσίες έξοδοι. Επίσης αρκετές επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει συστήματα εκ περιτροπής απασχόλησης.

Η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη κατά την ομιλία της αναφέρθηκε σε τρεις δέσμες πολιτικών που μπορούν να αμβλύνουν και να ανατρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε πολιτικές για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε πολιτικές για την αναβάθμιση της Παιδείας, της κατάρτισης, της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και σε πολιτικές για την αναβάθμιση των θεσμών διακυβέρνησης, με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και άρση των υπαρχόντων αντικινήτρων.

Η κυρία Κατσέλη καυτηρίασε τις εσφαλμένες κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας, όπως την απουσία συγκροτημένης πολιτικής που να απαντά στο πρόβλημα βιωσιμότητας που έχουν κλάδοι και επιχειρήσεις της οικονομίας.


Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο