Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Hμιυπαίθριοι χώροι: Στο 10% της αξίας το κόστος τακτοποίησης

Τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς. Σύμφωνα με την απόφαση, το κόστος ανέρχεται στο 10% της αντικειμενικής αξίας του χώρου και σε περίπτωση που δεν θα υποβληθεί αίτηση ή δεν θα περατωθεί η διαδικασία τακτοποίησης τους υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων και επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αξίας του.

Hμιυπαίθριοι χώροι: Στο 10% της αξίας το κόστος τακτοποίησης

Τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς. Σύμφωνα με την απόφαση,  το κόστος ανέρχεται στο 10% της αντικειμενικής αξίας του χώρου και σε περίπτωση που δεν θα υποβληθεί αίτηση ή δεν θα περατωθεί η διαδικασία τακτοποίησης τους υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων και επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αξίας του.

Ειδικότερα τα κύρια σήμεία της απόφασης είναι τα ακόλουθα:

- Οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης, κατανέμονται αναλογικά ανά όροφο και οι χώροι αυτοί πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,5μ και βάθος μικρότερο ή ίσο του 1,80 μ.

- Η αίτηση υποβάλλεται είτε απ' ευθείας στην πολεοδομική υπηρεσία εντός ανατρεπτικής προθεσμίας έξι μηνών από την ισχύ του νόμου είτε με συστημένη επιστολή εντός τεσσάρων μηνών από την ισχύ του νόμου. Με την αίτηση κατατίθεται και παράβολο 250 ευρώ για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία το οποίο δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται με την οφειλόμενη εισφορά.

- Η εισφορά υπολογίζεται από την πολεοδομική υπηρεσία και είναι ίση με το 10% της αξίας του χώρου που τακτοποιείται, με βάση την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΟ. Ο υπόχρεος μπορεί να καταβάλει την εισφορά
εισφορά εντός έτους από την ισχύ του νόμου είτε εφάπαξ είτε σε τρεις ισόποσες δόσεις, η πρώτη των οποίων πρέπει να καταβληθεί εντός 9 μηνών από την ισχύ του νόμου. Αν μέσα στην προθεσμία αυτή καταβληθεί ολόκληρη η εισφορά παρέχεται έκπτωση 10%.

- Ορίζεται επίσης ότι με την υποβολή της αίτησης και των αρχικών δικαιολογητικών, αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, μετά δε την πλήρη εξόφληση της εισφοράς δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για τον ημιυπαίθριο χώρο που τακτοποιήθηκε.

- Οι χώροι για τους οποίους δεν θα υποβληθεί αίτηση ή δεν θα περατωθεί η διαδικασία τακτοποίησης τους υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων και επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αξίας του αυθαιρέτου με βάση την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΟ όπως αυτό θα ισχύει κατά το χρόνο που θα διαπιστώνεται η παράβαση και περαιτέρω πρόστιμο διατήρησης 5% της αξίας του αυθαιρέτου με βάση την τιμή ζώνης για κάθε χρόνο από την ανέγερση μέχρι την κατεδάφιση ή την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας.

Πηγή Κέρδος

για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Ισοτιμία

Στο 10% της αντικειμενικής αξίας το τέλος - Παράβολο 250-350 ευρώ

Στο 10% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου χώρου ανέρχεται το τέλος που καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων την παρανομία. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομία για τα νέα φορολογικά μέτρα.

Οι πολίτες θα μπορούν να καταβάλλουν το τέλος είτε εφάπαξ (με έκπτωση 10%) ή σε τρεις ισόποσες δόσεις. Μάλιστα μαζί με την "αίτηση τακτοποίησης" θα πρέπει να πληρώσουν και παράβολο 250 ευρώ το οποίο θα αφαιρείται εν συνεχεία από το συνολικό ύψος του τέλους. Το παράβολο θα φτάνει τα 350 ευρώ αν πρόκειται για ισόγειους ή υπόγειους χώρους.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο μέσος όρος του προστίμου για ημιυπαίθριο 10 έως 15 τετραγωνικών θα προσεγγίζει τα 1.500 ευρώ.

Οσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο προστίμου που θα φτάνει το 30% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου χώρου καθώς και πρόσθετη ποινή 5% επί της αντικειμενικής αξίας για κάθε χρόνο διατήρησής του. Το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι ΔΟΥ ετοιμάζουν σαφάρι ελέγχων προειδοποίησε ο κ. Σουφλιάς.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο