Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Δεν... χάσαμε το Ε9 αλλά ξαναφτιάξτε το»!

Συνεχίζεται ο τραγέλαφος με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, καθώς καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των φορολογουμένων που υποβάλλουν εξαρχής το Ε9.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΚΑΨΩΝΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΠΟΥ... ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ

«Δεν... χάσαμε το Ε9 αλλά ξαναφτιάξτε το»!

Της ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Συνεχίζεται ο τραγέλαφος με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, καθώς καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των φορολογουμένων που υποβάλλουν εξαρχής το Ε9.

Η σελίδα «υποδοχής» για τη... βελτίωση του Ε9 Η σελίδα «υποδοχής» για τη... βελτίωση του Ε9 Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, υπολογίζονται σε περίπου 200.000 (σ.σ. μετά τους 100.000 της περασμένης εβδομάδας) οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν ειδοποιητήριο μέχρι και χθες για να υποβάλουν ξανά το σύνολο της περιουσίας τους, δηλαδή ένα νέο Ε9. Ενώ ορισμένες πρόχειρες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον τελικό αριθμό αυτών σε πάνω από μισό εκατομμύριο.

Στοιχεία και εκτιμήσεις που αποσιωπά εμφανώς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς σε χθεσινή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «διαστρέβλωση» των προθέσεών του όταν αναφέρεται στα λεγόμενα αρμοδίων παραγόντων του ίδιου υπουργείου που δεν αποκλείουν ακόμα και την απώλεια στοιχείων. Αν δεν έχουν χαθεί στοιχεία μέσα στα ηλεκτρονικά αρχεία τους, τότε γιατί ζητούν από τους φορολογούμενους να υποβάλουν ξανά ένα έντυπο με τα ίδια στοιχεία, και δεν τους ζητούν απλώς να διορθώσουν τα στοιχεία που ενδεχομένως έχουν κάνει λάθος;

Διότι δεν μπορεί να έχουν κάνει λάθος όλα τα στοιχεία των ακινήτων τους. Κι αν έχουν καταχωρισθεί, όπως λέει το υπουργείο, όλες οι υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 και είναι διαθέσιμες προς επεξεργασία, τότε γιατί τους ζητούν να υποβάλουν τα ίδια στοιχεία;

Οι φορολογούμενοι, πάντως, που λαμβάνουν ειδοποιητήρια διόρθωσης είναι βέβαιο ότι δεν θα γλιτώσουν την ηλεκτρονική υποβολή, είτε αφορά την εξαρχής υποβολή του Ε9 είτε στη διόρθωση στοιχείων. Το υπουργείο φαίνεται να είναι κατηγορηματικό σε αυτό. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία ξεπερνούν ήδη το 1.000.000 όσοι έλαβαν ειδοποιητήρια και έχουν υποβληθεί πάνω από 430.000 διορθωτικές δηλώσεις. Από τις 600.000 που εκκρεμούν, οι 200.000 είναι για εκ νέου υποβολή.

Τα έκτροπα του ΕΤΑΚ αποδίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο «εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα» δημιουργίας του περιουσιολογίου. Παραδέχεται δε πως υπάρχουν λάθη, αλλά περιορίζεται να αναφερθεί μόνο σε λάθη αρίθμησης των ακινήτων ή περιπτώσεων συμπλήρωσης του Ε9 κάθε χρόνο επισημαίνοντας το ενδεχόμενο πολλαπλής φορολόγησής τους.

Χάος στις Εφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, από αύριο ή το αργότερο μέχρι την Παρασκευή προγραμματίζουν να ανεβάσουν στο Διαδίκτυο όλα τα στοιχεία των φορολογούμενων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα πρόσβασης ανεξαρτήτως αν έχουν λάβει ή όχι ειδοποιητήριο ή εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ.

Πάντως, στις εφορίες επικρατεί ένα χάος, καθώς οι εφοριακοί δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους, δηλαδή να τους υποβάλλουν το Ε9 ή να κάνουν τις διορθώσεις.

Δεν αποκλείεται βέβαια να λειτουργήσουν ειδικά γραφεία διόρθωσης ή εκ νέου υποβολής του Ε9 στις εφορίες.

Δεν απουσιάζουν και περιπτώσεις εφοριών που μαζεύουν φωτοτυπίες από τα ειδοποιητήρια των φορολογούμενων εκ των οποίων ζητούν υπομονή μέχρι να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος από το υπουργείο...

Πηγή Ελευθεροτυπία.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο