Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Τέρμα στο «χαράτσι», με τη δραστική μείωση των τελών περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων και χρήση Διαδικτύου στο εξωτερικό

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την περιαγωγή, που θα ισχύουν από την 1η Ιουλίου, μειώνουν τουλάχιστον κατά 60% το κόστος χρήσης του κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό.

Τέρμα στο «χαράτσι», με τη δραστική μείωση των τελών περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων και χρήση Διαδικτύου στο εξωτερικό

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την περιαγωγή, που θα ισχύουν από την 1η Ιουλίου, μειώνουν τουλάχιστον κατά 60% το κόστος χρήσης του κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό.

Λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, οι νέοι κανόνες μειώνουν τα τέλη περιαγωγής, δηλαδή τις τιμές με τις οποίες χρεώνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών τους Ευρωπαίους καταναλωτές όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Για πρώτη φορά η ΕΕ επιβάλλει ανώτατα όρια στις τιμές για τα γραπτά μηνύματα και τις υπηρεσίες δεδομένων. Οι κανόνες αυτοί μειώνουν επίσης τα ανώτατα όρια των τιμών περιαγωγής που ισχύουν σήμερα για τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Η αποστολή γραπτού μηνύματος από το εξωτερικό εντός της ΕΕ θα στοιχίζει το πολύ 11 λεπτά (ή το ισοδύναμο ποσό σε εθνικό νόμισμα), δηλαδή λιγότερο από το μισό του προηγούμενου μέσου όρου των 29 λεπτών (πολύ περισσότερα από αυτά που πληρώνουν οι αποστολείς γραπτών μηνυμάτων στη χώρα τους). Η λήψη γραπτού μηνύματος σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ θα εξακολουθήσει να γίνεται δωρεάν.

Τέθηκαν επίσης ανώτατα όρια στις τιμές χονδρικής, δηλαδή στις τιμές που χρεώνουν μεταξύ τους οι εταιρείες τηλεφωνίας για άλλες υπηρεσίες περιαγωγής, όπως αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών ή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Το ανώτατο όριο χονδρικής είναι 1 ευρώ για κάθε τηλεφόρτωση ενός megabyte, έναντι της μέσης τιμής χονδρικής 1,68 ευρώ που ίσχυε προηγουμένως στην ΕΕ. Η ανώτατη τιμή θα μειωθεί σε 80 λεπτά το 2010 και σε 50 λεπτά το 2011. Σε όλες τις τιμές δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Οι καταναλωτές θα μπορούν επίσης να επιλέξουν έναν μηχανισμό διακοπής της παρεχόμενης υπηρεσίας, μόλις ο λογαριασμός τους φθάσει τα 50 ευρώ, ή ενδεχομένως μεγαλύτερο ποσό. Έτσι θα αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις που προκαλούν υπέρογκοι λογαριασμοί, όπως αυτή που είχε Γερμανός πελάτης ο οποίος χρεώθηκε με 46.000 ευρώ για τηλεφόρτωση τηλεοπτικού προγράμματος μέσω κινητού όταν ήταν στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να χρεώνουν τους πελάτες τους για κλήσεις περιαγωγής ανά δευτερόλεπτο - και όχι ανά λεπτό - μετά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τους λογαριασμούς τηλεφώνου σε ποσοστό μεγαλύτερο από 20%.

Το 2007 η ΕΕ έθεσε για πρώτη φορά ανώτατες τιμές στις διασυνοριακές κλήσεις από και προς τα κινητά τηλέφωνα, αφού διαπίστωσε ότι οι κλήσεις αυτές ήταν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές ακριβότερες από τις εγχώριες κλήσεις και ότι οι τιμές διέφεραν σημαντικά από χώρα σε χώρα.


Τα τέλη περιαγωγής σε όλη την Ευρώπη

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο