Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μόνιμοι οι νέοι φόροι, έρχονται κι άλλα μέτρα

Στο στόχαστρο από τον Σεπτέμβριο οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι «σκαφάτοι» που θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης

Μόνιμοι οι νέοι φόροι, έρχονται κι άλλα μέτρα

Στο στόχαστρο από τον Σεπτέμβριο οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι «σκαφάτοι» που θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης

 Νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων ετοιμάζει για το φθινόπωρο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ τα μέτρα που εξήγγειλε υπουργός κ. Ι. Παπαθανασίου θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος χθες, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ.

Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου θα μπουν από τον Σεπτέμβριο οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι «σκαφάτοι» ώστε να φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και όχι τα εισοδήματα που δηλώνουν, ενώ στην «πρώτη γραμμή» θα βρεθεί και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι πολλαπλές φορολογικές διασταυρώσεις και η ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με τις επιχειρήσεις θα αποτελέσουν πυρήνες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τουλάχιστον στους σχεδιασμούς του κ. Παπαθανασίου.

Για τον περιορισμό των δαπανών ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για διαχωρισμό των υπηρεσιών Συντάξεων και Υγείας, αντικίνητρα για συνταξιοδότηση εργαζομένων και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Ο υπουργός Οικονομίας έκανε την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του 2009 και θα έχει επιστρέψει έγκαιρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010.

«Στην πορεία αυτή, όμως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο μεγάλα, διαχρονικά και διαρθρωτικά προβλήματα. Το πρώτο αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και κυρίως το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος. Το δεύτερο είναι η διαχρονικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, η οποία αντικατοπτρίζεται σήμερα στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» είπε στο ΙΟΒΕ ο κ. Παπαθανασίου. Ως προς τους βασικούς άξονες του σχεδίου ανάκαμψης, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι αφορούν τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.

Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και κάτω από το 3% το 2010.

Χαρακτηρίζοντας τα πρόσθετα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προ ημερών, είπε ότι δεν είναι ευχάριστα αλλά αναγκαία, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για σειρά αντιφατικών και ασυνάρτητων αντιδράσεων. «Τον δρόμο που προτείνει το ΠαΣοΚ, να υπερφορολογήσουμε τη μεσαία τάξη προκειμένου το κράτος να μπορεί να συνεχίζει να κάνει τον επιχειρηματία και να ελέγχει τον συνδικαλισμό και τις προμήθειες, δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε, δεν τον ακολουθεί άλλωστε πλέον και κανένα σοσιαλιστικό κόμμα σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο κ. Παπαθανασίου.

Τα μέτρα που θα προωθηθούν τον Οκτώβριο, εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2010 αλλά και της υποβολής στην Ευρωπαϊκή Ενωση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) «θα είναι μακροπρόθεσμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα» διευκρίνισε ο κ. Παπαθανασίου και θα στοχεύουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου.


Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο