Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Κλείδωσαν» οι νέοι φόροι

Το πρώτο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και ενώ σε περίπου 10 μέρες επίκειται η αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας από την Κομισιόν και το EcoFin. Στο τραπέζι η επιβολή ενός ειδικού τέλους για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και τα σκάφη αναψυχής

«Κλείδωσαν» οι νέοι φόροι

Το πρώτο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και ενώ σε περίπου 10 μέρες επίκειται η αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας από την Κομισιόν και το EcoFin. Στο τραπέζι η επιβολή ενός ειδικού τέλους για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και τα σκάφη αναψυχής

Την ώρα που έκθεση του ΟΟΣΑ βλέπει ζοφερή την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια, ο υπουργός Οικονομίας ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι τα πρώτα φοροεισπρακτικά μέτρα, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους.

Το πρώτο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και ενώ σε περίπου 10 μέρες επίκειται η αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας από την Κομισιόν και το EcoFin.

Τα μέτρα που θα επικυρωθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομία προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Αυξήσεις 10% - 15% στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης που επιβάλλονται στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο.

2. Αύξηση 10% - 15% του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Το τέλος κυμαίνεται σήμερα από 2 ευρώ έως 10 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού.

3. Επιβολή φόρου 10% στα καρτοκινητά τηλέφωνα. Το τέλος θα υπολογίζεται σε κάθε ανανέωση χρόνου ομιλίας και θα αφαιρείται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης.

4. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής πάνω από 10 μέτρα και ιστιοφόρων πάνω από 12 μέτρα.

Ι.Χ. μεγάλου κυβίσμου
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και η επιβολή ενός ειδικού τέλους για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και κάποιες άλλες φορολογικές εκπλήξεις, στο περιεχόμενο του νέου «πακέτου», που ενδεχομένως θα θίγουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Στο μεταξύ, δραματική προειδοποίηση για την πορεία της οικονομίας απηύθυνε χθες ο ΟΟΣΑ. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1,3% φέτος, εκτίναξη του ελλείμματος στο 6,1% και ανεργία στο 9,5%. Εξίσου δυσμενείς είναι οι προβλέψεις και για το 2010. Προβλέπει έλλειμμα 6,7%, ανεργία 10,3% και οριακό ρυθμό (0,3%) αύξησης του ΑΕΠ.

Ο ΟΟΣΑ καλεί την κυβέρνηση να επιλύσει το μείζον θέμα της φοροδιαφυγής, να προχωρήσει στην περιστολή των δαπανών και να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Οι εξαγωγές θα σημειώσουν «ελεύθερη πτώση» κατά 23,4% και θα μειωθούν κατά 0,5% το 2010 καθώς συρρικνώνονται οι αγορές, ιδιαιτέρως στους τομείς - κλειδιά του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Κατανάλωση
Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,2% φέτος και να αυξηθεί 1,3% το 2010, η δημόσια κατανάλωση αναμένεται αυξημένη κατά 2,4% και 0,5% αντίστοιχα. Η τελική εγχώρια ζήτηση εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1,6% φέτος και θα αυξηθεί κατά 0,1% τον επόμενο χρόνο.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τοποθετείται στο 1,3% το 2009 και στο 1,7% το 2010 παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 12,9% εφέτος και στο 13,4% το 2010. Αναφορικά με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών υποστηρίζει ότι προσέφερε επαρκή βοήθεια για την εξασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, προς το παρόν.

Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί, ωστόσο, ότι οι εποπτικές αρχές πρέπει να παραμείνουν σε ετοιμότητα για να διαχειριστούν τους εξελισσόμενους κινδύνους, ο κυριότερος εκ των οποίων θα ήταν μία μεγαλύτερη επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Σκάφη
Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής πάνω από 10 μέτρα και ιστιοφόρων πάνω από 12 μέτρα.

Βενζίνη
Αυξήσεις 10% - 15% στους Eιδικούς Φόρους Κατανάλωσης που επιβάλλονται στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο.

Τηλεφωνία
Αύξηση 10% - 15% του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Το τέλος κυμαίνεται σήμερα από 2 ευρώ έως 10 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού.

Επιβολή φόρου 10% στα καρτοκινητά τηλέφωνα. Το τέλος θα υπολογίζεται σε κάθε ανανέωση χρόνου ομιλίας και θα αφαιρείται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο