Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γιατί μπήκε λουκέτο σε «Ελεύθερο Τύπο»- City FM

23 Ιούνιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Ντόμινο δραματικών εξελίξεων αναμένεται να προκαλέσει στην αγορά των Μέσων η αναστολή έκδοσης της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και στον ραδιοφωνικό σταθμό City FM μετά την απόφαση του ζεύγους Αγγελοπούλου να θέσει σε λύση και εκκαθάριση τις εταιρείες.
Γιατί μπήκε λουκέτο σε «Ελεύθερο Τύπο»- City FM

Ντόμινο δραματικών εξελίξεων αναμένεται να προκαλέσει στην αγορά των Μέσων η αναστολή έκδοσης της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και στον ραδιοφωνικό σταθμό City FM μετά την απόφαση του ζεύγους Αγγελοπούλου να θέσει σε λύση και εκκαθάριση τις εταιρείες.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί το 20ήμερο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν το εν λόγω διάστημα την πώληση των τίτλων. Στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση παρουσία των μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Οι συσσωρευμένες ζημίες των εταιρειών ανέρχονται σε 54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούν την τρέχουσα διαχειριστική χρήση.

Σύμφωνα με την πρόθεση της εταιρείας οι μισθοί των εργαζομένων θα καταβληθούν κανονικά έως τις 31/8/2009. Με βάση την 31 Αυγούστου θα υπολογιστεί η αποζημίωση κάθε εργαζόμενου. Την ίδια ημερομηνία θα καταβληθεί η αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας 2009. Το επίδομα αδείας θα καταβληθεί κανονικά (30 Ιουνίου 2009).
Γιατί μπήκε λουκέτο σε «Ελεύθερο Τύπο»- City FM

Το αυριανό φύλλο της 23ης Ιουνίου 2009 θα είναι το τελευταίο της έκδοσης (εντωμεταξύ ανακοινώθηκε ότι θα βγει αύριο 16σέλιδο λόγω της απεργιακής κινητοποίησης). Εκκαθαριστής της εταιρείας ορίστηκε ο κ. Χαράλαμπος Μπιλίνης. Η απόφαση ελήφθη το Σαββατοκύριακο που πέρασε ενώ οι εκπρόσωποι των Μέσων (Ματίνα Παπαχριστούδη για τον Ε.Τ. και Διονύσης Σαραντόπουλος για τον City FM, ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί στις 10.45 μ.μ.).

Στις προτάσεις για την αντίδραση των εργαζόμενων περιλαμβάνεται εκτός από τις συλλογικές δράσεις, η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, η κατάληψη του κτιρίου κ.λ.π. Σύμφωνα με πληροφορίες η ιδιοκτησία των εταιρειών έλαβε τη σχετική απόφαση επειδή δεν προτίθετο να πάρει κανενός είδους δάνειο για τις συσσωρευμένες ζημίες.  Το κόστος για την πληρωμή των μισθών σε ετήσια βάση είχε μειωθεί από 19.800.000 ευρώ το 2008 στα 16.000.000 ευρώ το 2009. Μαζί θα κλείσει το περιοδικό «ET Weekly» και «Esquire» τα οποία εκδίδονται με τη συνεργασία της ΙΜΑΚΟ. Η εφημερίδα εκδίδεται στην Τυποεκδοτική.
Για την ιστορία πρέπει να επισημάνουμε ότι την Παρασκευή 19/6 πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων του Ιδρύματος Τύπου και της εταιρείας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.» οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εταιριών.

Η ανακοίνωση της ιδιοκτησίας των εταιρειών, στις οποίες εργάζονται περί τους 500 εργαζόμενους, έχει ως εξής:

«Η εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε δραστηριότητα στο χώρο των ΜΜΕ. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή?.Στο συνολικό εγχείρημα επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο σταθμό. Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των αποφάσεων.Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους.Σε όλους εκείνους που προσπάθησαν τα χρόνια αυτά, ανήκει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Σε ανακοίνωση της εταιρείας Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις City Α.Ε. δηλώνεται ότι δεδομένου ότι δεν υφίσταται επιχειρησιακό συνδικαλιστικό σωματείο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπροσωπηθούν στις διαβουλεύσεις από πενταμελή εκπροσωπευτική επιτροπή που θα αναδειχθεί με αρχαιρεσίες από τη συνέλευση των εργαζομένων. Για την ανάδειξη της 5μελούς επιτροπής απαιτείται μυστική ψηφοφορία στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχει τουλάχιστον το 51% του συνόλου του προσωπικού. Τα μέλη της επιτροπής εκλέγονται με σχετική πλειοψηφία των ψηφισάντων.


H ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζει την οργή του κλάδου για το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, του ραδιοφώνου City 99.5, του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής και του ETypos.com. Είναι μία ακόμα απόπειρα ?μετά π.χ. τις προτάσεις για «εκ περιτροπής εργασία» στον όμιλο Εξπρές, το κλείσιμο του περιοδικού DIVA και τις σποραδικές αλλά καθημερινές απολύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ- να αξιοποιηθεί η οικονομική κρίση ως πρόσχημα με στόχο να υποβαθμιστούν τα εργασιακά δικαιώματα στο χώρο του τύπου και τελικά να υποβαθμιστεί η ίδια η ενημέρωση.

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. χαιρετίζει την αγωνιστική απάντηση της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό της στη δύσκολη αυτή προσπάθεια για να ανατραπεί η εργοδοτική επίθεση. Υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης που επέτρεψε την πλήρη απορύθμιση του τοπίου στην ενημέρωση, κάνοντας εφικτή την εργοδοτική ασυδοσία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί όλες τις Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας να κινητοποιηθούν επειγόντως και να δώσουν πανελλαδικό χαρακτήρα στην αγωνιστική απάντηση. Σε ώρες κρίσης η αλληλεγγύη είναι το βασικό όπλο των εργαζομένων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. θα είναι σε επιφυλακή ώστε να βοηθήσει κάθε δυνατότητα κλιμάκωσης του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των εργαζομένων.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης