Ερχονται οι νέοι φόροι σε καύσιμα και κινητά

Οικονομικές Ειδήσεις

18 Ιούνιος 2009
Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρώτο πακέτο φορολογικών μέτρων το οποίο θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου (φωτογραφία) τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ώστε να ισχύσουν από την 1η Ιουλίου. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που προβλέπουν την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 10% στα καύσιμα, την αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας και την επιβολή ειδικού φόρου στα καρτοκινητά. Taxheaven.gr

Ερχονται οι νέοι φόροι σε καύσιμα και κινητά
        
 Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρώτο πακέτο φορολογικών μέτρων το οποίο θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου (φωτογραφία) τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ώστε να ισχύσουν από την 1η Ιουλίου. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που προβλέπουν την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 10% στα καύσιμα, την αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας και την επιβολή ειδικού φόρου στα καρτοκινητά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα καρτοκινητά ο φόρος θα υπολογίζεται με ποσοστό 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας που αγοράζει κάθε φορά ο κάτοχός του, ενώ τα τέλη κινητής τηλεφωνίας θα επιβαρυνθούν κι άλλο. Σήμερα οι κάτοχοι κινητών με συμβόλαιο πληρώνουν από 2 ως 10 ευρώ τον μήνα, ανάλογα το ύψος του λογαριασμού.

Στα καύσιμα η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης θα οδηγήσει σε αύξηση τη τιμής της αμόλυβδης βενζίνης από 5 ως 10 λεπτά ανά λίτρο ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη αύξηση προς τα τέλη του τρέχοντος έτους αν οι διεθνείς τιμές πώλησης του πετρελαίου σημειώσουν πτώση ώστε να μην επιβαρυνθεί ο πληθωρισμός.

Τα μέτρα αυτά έχουν τον χαρακτήρα άμεσης εφαρμογής καθώς τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού βρίσκονται στο «κόκκινο» και αν συνεχίσουν να κινούνται με τους σημερινούς ρυθμούς τότε η «μαύρη τρύπα» που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό θα

ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στο εν λόγω νομοσχέδιο να περιληφθούν και διατάξεις που θα διευρύνουν τις δαπάνες με αποδείξεις που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των πολιτών προκειμένου να μειωθεί η φοροδιαφυγή του ΦΠΑ και να περιοριστεί η τεράστια απώλεια εσόδων.

Σε επόμενη φάση και εφόσον η πρώτη δέσμη μέτρων δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα υπάρξει δεύτερο πακέτο όπου το βάρος θα πέσει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων μέσω του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Αλλωστε έχει υπάρξει πρόταση για επιβολή ΕΤΑΚ με κλιμακωτούς φορολογικούς συντελεστές ώστε να επιβαρυνθούν με περισσότερους φόρους όσοι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ακόμη, εξετάζεται η αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπου σήμερα διαμορφώνεται σε 40% για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ, ενώ σχεδόν βέβαιο είναι και το «πάγωμα» για δεύτερη συνεχή χρονιά των μισθών των δημοσίων και των συντάξεων όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων πλην του ΟΓΑ που θα λάβουν μικρή αύξηση.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα φορολογικά μέτρα δεν θα έχουν την ανάλογη απόδοση αν δεν περιοριστεί σημαντική η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε έξαρση.

Οι αλλαγές στα τεκμήρια θα προβλέπονται στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό του 2010.

Πηγή Το Βήμα