Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο

Κατρακύλησε για δεύτερη ημέρα χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έχασε 10% μέσα σε δύο μόλις συνεδριάσεις. Στη σκιά της αιφνιδιαστικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,25 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε προχθές η Εθνική Τράπεζα, οι επενδυτές προχώρησαν σε «ξεπούλημα» μετοχών σε όλο το ταμπλό.

Μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο

Βούλιαξε για δεύτερη ημέρα χθες με πρωταγωνιστές τις τράπεζες

Κατρακύλησε για δεύτερη ημέρα χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έχασε 10% μέσα σε δύο μόλις συνεδριάσεις. Στη σκιά της αιφνιδιαστικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,25 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε προχθές η Εθνική Τράπεζα, οι επενδυτές προχώρησαν σε «ξεπούλημα» μετοχών σε όλο το ταμπλό.

Παρά τις προσπάθειες των άλλων τραπεζιτών να διασκεδάσουν το αρνητικό κλίμα τονίζοντας ότι δεν σχεδιάζουν και άλλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι πωλήσεις έλαβαν τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας και πλέον οι αναλυτές φοβούνται τα χειρότερα.

Ο Γενικός Δείκτης- που προχθές, μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, είχε υποχωρήσει κατά 4,62%- βυθίστηκε επιπλέον 5,16% και διαμορφώθηκε στις 2.162,34 μονάδες. Αρνητικοί πρωταγωνιστές για μία ακόμη συνεδρίαση ήταν οι τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα αυτές της Εθνικής Τράπεζας που βρέθηκαν «στο μάτι του κυκλώνα» των πωλήσεων.

Η καθίζηση στις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι ενδεικτική του ξεπουλήματος που συντελέστηκε στο Χ.Α. συμπαρασύροντας όλους τους δείκτες βαθιά στο «κόκκινο».

Μέσα σε δύο μόλις ημέρες η Εθνική Τράπεζα έχασε πάνω από 14%, οι απώλειες της Αlpha Βank ανήλθαν σε 13,7%, της Εurobank 14,9% και της Τράπεζας Πειραιώς σε 12,7%. Όπως σημείωναν μάλιστα στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, αρκετοί ισχυροί «παίκτες» προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε ανοικτές πωλήσεις (short selling) τραπεζών «ποντάροντας» σε πτώση των μετοχών τους.

Στο αρνητικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται πλέον στη χρηματιστηριακή αγορά έπειτα από αρκετές εβδομάδες κατά τις οποίες είχε πραγματοποιηθεί πραγματικό πάρτι ανόδου, συνέβαλε και το κακό κλίμα στις διεθνείς αγορές όπου εντείνονται ξανά οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία. Στο Λονδίνο οι απώλειες ξεπέρασαν το 1%, στο Παρίσι σημειώθηκε πτώση 1,6% και στη Φρανκφούρτη βουτιά 1,8%, ενώ νευρικότητα επικράτησε στη Γουόλ Στριτ.

«Έσπασαν τα φρένα»
Στο άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης του Χ.Α. οι επενδυτές εμφανίστηκαν διστακτικοί και προς στιγμήν φάνηκε ότι η αγορά θα κινηθεί σταθεροποιητικά. Καθώς η ώρα περνούσε, όμως, οι εντολές πωλήσεων αυξάνονταν συνεχώς και κορυφώθηκαν λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να «σπάσουν τα φρένα» στις τιμές των μετοχών και η βουτιά να λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Μόνο χθες η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε κατά 3,83%, η Αlpha Βank 10,03%, η Εurobank 6,92% και η Τράπεζα Πειραιώς 6,93%.

Ρευστοποιήσεις κερδών
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση στη μικρή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου οι επενδυτές βρήκαν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν επιθετικά κέρδη από την άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FΤSΕ40) έκλεισε με απώλειες 5,72% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με βουτιά 6,35%. Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των μετοχών όπου πραγματοποιήθηκαν χθες συναλλαγές, διασώθηκαν μόνο οι 23 καθώς 218 υπέστησαν απώλειες και 23 παρέμειναν αμετάβλητες.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο