Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Ενέσεις αισιοδοξίας» λίγο πριν από τα φορολογικά μέτρα

«Η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση, ο ρυθμός ανάπτυξης θα έχει θετικό πρόσημο στο τέλος του έτους» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου θέλοντας να δώσει μια νότα αισιοδοξίας για την οικονομία και επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και ότι θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης του προϋπολογισμού.

«Ενέσεις αισιοδοξίας» λίγο πριν από τα φορολογικά μέτρα


 «Η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση, ο ρυθμός ανάπτυξης θα έχει θετικό πρόσημο στο τέλος του έτους» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου θέλοντας να δώσει μια νότα αισιοδοξίας για την οικονομία και επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και ότι θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης του προϋπολογισμού. Κατά τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να συνεδριάσει εντός της εβδομάδος (ίσως και αύριο) για να προσδιορίσει το εύρος των ελλειμμάτων του α΄ εξαμήνου και να συμφωνήσει στα φορολογικά μέτρα που θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου.

Ανοίγοντας τις εργασίες του 10ου Venture Capital Forum που διοργάνωσαν το Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και ο οργανισμός Ιnvest in Greece, ζήτησε τη συμμετοχή όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων στην προσπάθεια για την ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την «επόμενη ημέρα». Ο κ. Παπαθανασίου κάλεσε τις επιχειρήσεις να αναλάβουν τον σημαντικό ρόλο που τους αναλογεί με νέες πρωτοβουλίες, με διάθεση δημιουργίας και με επενδύσεις σε τομείς που θα κρίνουν
την ανάπτυξη στη νέα εποχή. Η οικονομική ανάπτυξη, πρόσθεσε, θα έρθει και μέσα από την επιχειρηματική εγρήγορση και μέσα από τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αναφερόμενος στο πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρηματίες για την έξοδο από την κρίση, ο υπουργός είπε ότι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα (α΄ τρίμηνο 2009 και δ΄ τρίμηνο 2008) η πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών ήταν χειρότερη από κάθε πρόβλεψη. Εφέτος οι 23 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτερες οικονομίες, θα είναι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Ωστόσο η Ελλάδα καταφέρνει να διατηρήσει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, η οποία όμως θα είναι εφέτος μικρότερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί.

«Βρισκόμαστε σε εγρήγορση» είπε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι θα αξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα για την τόνωση της οικονομίας, θα αποτιμηθεί η κατάσταση «και θα αποφασίσουμε για τις τυχόν αναγκαίες προσαρμογές» .

Ειδικά για το Venture Capital ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι «αποτελεί χρήσιμο πυλώνα στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων,καθώς και του κλάδου χρηματοπιστωτικής διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων» και πρόσθεσε ότι «επεξεργαζόμαστε βελτιώσεις του θεσμικού και νομικού πλαισίου προκειμένου ο θεσμός να ενισχυθεί και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του». Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο της χώρας μας για τις εταιρείες Venture Capital είναι ήδη ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά και η Ελλάδα κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ που διαθέτουν ευνοϊκό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο. Και κατέληξε: «Χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις ώστε τα αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών να μπορέσουν να αποτελέσουν ακόμη πιο αποτελεσματικό επενδυτικό εργαλείο τόσο για την αύξηση κεφαλαίου όσο και για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων».

Χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) ανακοίνωσε βελτίωση των δεικτών απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο στη χώρα μας το α΄ τρίμηνο του 2009. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης απασχολουμένων ατόμων στο λιανικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων στον κλάδο των καυσίμων και των λιπαντικών, σημείωσε την εξεταζόμενη περίοδο ετήσια αύξηση 3,9% έναντι ετήσιας ανόδου της τάξεως του 0,5% που είχε καταγραφεί το α΄ τρίμηνο του 2008. Χωρίς τη συμπερίληψη των απασχολουμένων στον κλάδο των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων, ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε κατά 3,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007.

Ο δείκτης απασχολουμένων στην ομάδα καταστημάτων ειδών διατροφής το α΄ τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο παρουσίασε αύξηση κατά 5,1% έναντι αύξησης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007. Ο δείκτης απασχολουμένων στην ομάδα καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής και καυσίμων το α΄ τρίμηνο παρουσίασε ετήσια αύξηση κατά 1,2%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007.

Πηγή Το βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο