Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φοροελεγκτές σε δράση: Στο στόχαστρο όλοι οι επιτηδευματίες

Από την 1η Ιουλίου ξαναπιάνουν δουλειά 14 ειδικά συνεργεία που συγκροτούνται για τη διενέργεια προληπτικών φορολογικών ελέγχων σε 9 νομούς της χώρας

Φοροελεγκτές σε δράση: Στο στόχαστρο όλοι οι επιτηδευματίες

Από την 1η Ιουλίου ξαναπιάνουν δουλειά 14 ειδικά συνεργεία που συγκροτούνται για τη διενέργεια προληπτικών φορολογικών ελέγχων σε 9 νομούς της χώρας

Εφόδους σε  μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, μπαρ, ταβέρνες, ουζερί  ακόμη και σε καταναλωτές εξαπολύουν περισσότεροι από 400 ελεγκτές των εφοριών την ώρα που στο υπουργείο Οικονομίας εξετάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της επικείμενης φοροεπιδρομής.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας .κ. Γιάννης Παπαθανασίου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή των υφυπουργών Νίκου Λέγκα και Αντώνη Μπέζα όπου εξετάστηκε η πορεία των εσόδων και των δαπανών.

Η εφιαλτική εικόνα που παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού τα οποία καταγράφουν υστέρηση που ήδη υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της  καταβαράθρωσης των εισπράξεων του ΦΠΑ ανάγκασε τον υφυπουργό Οικονομικών να βγάλει ξανά στο δρόμο περίπου 400 φοροελεγκτές  για να «κυνηγήσουν» επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις και δεν αποδίδουν στο δημόσιο το ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου ξαναπιάνουν δουλειά 14 ειδικά συνεργεία που συγκροτούνται  για τη διενέργεια προληπτικών φορολογικών ελέγχων σε 9 νομούς της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηράκλειο, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κεφαλονιάς και Πρέβεζας).

Κάθε ένα από τα 14 ειδικά συνεργεία θα αποτελείται από επιμέρους διμελή ή  τριμελή κλιμάκια εφοριακών.

Οι έλεγχοι θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα κυρίως Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Οι ώρες και η περιοχή που θα βγαίνουν για προληπτικό έλεγχο τα ειδικά συνεργεία θα ορίζονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με την εντολή ελέγχου που θα δίνει ο επικεφαλής. Κάθε εβδομάδα θα γίνεται ανασύνθεση των επιμέρους συνεργείων και θα εναλλάσσονται οι υπάλληλοι που συμμετέχουν σ΄ αυτά.

Τα ειδικά συνεργεία θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους σε όλους τους επιτηδευματίες ανεξαρτήτως ύψους ακαθάριστων εσόδων και νομικής μορφής. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως στην απόδοση του ΦΠΑ, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

Οι ελεγκτές θα ερευνούν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία (δελτία αποστολής, δελτία αποστολής-τιμολόγια, αποδείξεις λιανικής πώλησης, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών κ.λ.π.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών.  

Καταναλωτές

Τον έλεγχο των φοροελεγκτών θα αντιμετωπίσουν και οι διερχόμενοι καταναλωτές από τους οποίους θα ζητείται να  επιδείξουν  τις  αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποίησαν. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί απόδειξη τότε τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση για να επαληθεύσουν την παράβαση. Στη συνέχεια  θα ελέγχουν εάν έχουν αποδοθεί οι παρακρατούμενοι φόροι (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., κλπ).

Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή και το θερινό σχέδιο της ΥΠΕΕ με ελέγχους στις τουριστικές περιοχές.  Στο στόχαστρο βρίσκονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καταστήματα τουριστικών ειδών αλλά και όσοι διοργανώνουν συναυλίες με επώνυμους καλλιτέχνες.

Στο μεταξύ άλλη μια μεγάλη υπόθεση πλαστών ? εικονικών τιμολογίων, συνολικού ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ, αποκάλυψε η περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας της ΥΠΕΕ. Κύκλωμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελούμενο από άτομα  που συστηματικά δραστηριοποιούνται στην έκδοση εικονικών τιμολογίων,  συνέστησε Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία κατά τις χρήσεις 2002 ? 2006, «τροφοδότησε» πάνω από 120 επιχειρήσεις με 841 πλαστά - εικονικά και εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ..

Πηγή Ημερησία




Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο