Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Καμία πρόοδος στο άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων

Στο σημείο μηδέν εξακολουθεί να βρίσκεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί, ναυάγησαν ή «πάγωσαν», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία πρόοδος παρά τις κατ' εξακολούθησιν σχετικές κυβερνητικές διακηρύξεις.

Καμία πρόοδος στο άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων

Στο σημείο μηδέν εξακολουθεί να βρίσκεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί, ναυάγησαν ή «πάγωσαν», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία πρόοδος παρά τις κατ' εξακολούθησιν σχετικές κυβερνητικές διακηρύξεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ενδεικτικά παραδείγματα είναι οι υποθέσεις των δικηγόρων και των μηχανικών, τις οποίες είχε αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η πρώτη αφορούσε την προβλεπόμενη υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο εκεί όπου εκδικάζεται μια υπόθεση, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται δουλειά στους τοπικούς δικηγόρους, αλλά και να υποχρεώνοναι ενίοτε οι πελάτες να χρεώνονται διπλά, σε περίπτωση που έχουν άλλον δικό τους δικηγόρο, στην πόλη όπου ζουν. Η Επιτροπή τελικώς δικαίωσε τους δικηγόρους.

Η δεύτερη υπόθεση των μηχανικών και συγκεκριμένα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που επιβάλλει κατώτατες τιμές στους αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης, αν και δεν δέχεται να τους εγγράψει ως μέλη του, βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Αλλά και η κεντρική διοίκηση, που έχει αναλάβει να εφαρμόσει την Οδηγία για τις υπηρεσίες, κατ'  εντολήν της πολιτικής ηγεσίας, εμφανίζεται εντελώς απρόθυμη να θίξει τα κεκτημένα.

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται να συσταθεί νέα επιτροπή στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για να προωθήσει το θέμα της εφαρμογής της Οδηγίας.

Όπως όμως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, επί της ουσίας το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας. Για παράδειγμα, οι ελάχιστες καθοριζόμενες αμοιβές έχουν θεσπιστεί από το κράτος  και αυτό μπορεί να τις καταργήσει, αν θέλει, με νέο νόμο. Δεν είναι άλλωστε θέμα εσωτερικής αγοράς, με την οποία ασχολείται η Οδηγία, αλλά θέμα ανταγωνισμού, σημειώνουν τα ίδια στελέχη.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο