Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο 0,5%-0,6% ο πληθωρισμός τον Μάιο

Στη «ζώνη» του 0,5% - 0,6%, δηλαδή σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός το Μάιο, από 1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στο 0,5%-0,6% ο πληθωρισμός τον Μάιο

Στη «ζώνη» του 0,5% - 0,6%, δηλαδή σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός το Μάιο, από 1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευθούν από τις επίσημες ανακοινώσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σήμερα το μεσημέρι, θα πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία έχει να βρεθεί ο δείκτης από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

«Φρένο»
Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμούν ωστόσο πως από τον Ιούνιο και μετά θα «φρενάρει» η έντονα πτωτική πορεία που ακολουθεί ο τιμάριθμος τους τελευταίους μήνες, κυρίως επειδή ολοκληρώνεται τον Ιούνιο ο κύκλος της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμούς τους τελευταίους μήνες πυροδοτήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες αλλά και με την κάθετη πτώση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Με πολύ βραδύτερους ρυθμούς αποκλιμακώθηκε πάντως ο δομικός πληθωρισμός (από τον οποίο εξαιρούνται οι μεταβολές των τιμών σε καύσιμα και σε οπωροκηπευτικά) ο οποίος παρέμεινε σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα τον Απρίλιο (στην περιοχή του 2%).

Η επιμονή του δομικού πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα αποτυπώνει τις υψηλές αυξήσεις τιμών που εξακολουθούν να καταγράφονται σε βασικά είδη διατροφής και σε υπηρεσίες ευρείας χρήσης, αποτυπώνοντας το οξύ πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο