Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα μέτρα της επόμενης ημέρας

Μετά τις κάλπες επανέρχεται στο προσκήνιο η οικονομία που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς το υπερχεωμένο ελληνικό Δημόσιο δημιουργεί ελλείμματα άνω του ενός δισ. ευρώ τον μήνα που καλύπτονται με δανεικά. Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που το υπουργείο Οικονομίας υποχρεώθηκε να δανειστεί 54 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, τόκους και χρεωλύσια παλαιών δανείων με σχετικά χαμηλό κόστος και να προβάλει έναν νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων που προβλέπει ότι θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Τα μέτρα της επόμενης ημέρας
Υπό τη σκιά των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών συνεδριάζει αύριο το Εurogroup

Μετά τις κάλπες επανέρχεται στο προσκήνιο η οικονομία που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς το υπερχεωμένο ελληνικό Δημόσιο δημιουργεί ελλείμματα άνω του ενός δισ. ευρώ τον μήνα που καλύπτονται με δανεικά. Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που το υπουργείο Οικονομίας υποχρεώθηκε να δανειστεί 54 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, τόκους και χρεωλύσια παλαιών δανείων με σχετικά χαμηλό κόστος και να προβάλει έναν νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων που προβλέπει ότι θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Οπως τονίζουν παράγοντες από το στενό περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος, υπό την πίεση του σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος και των Βρυξελλών είναι υποχρεωμένη να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης το οποίο στηρίζεται σε δύο άξονες:

1. Να γεμίσει τα άδεια ταμεία του Δημοσίου, καθώς τα έσοδα λόγω της στασιμότητας και της αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών εν όψει ευρωεκλογών έχουν καταρεύσει, και 2. Να δημιουργήσει τις αναγκαίες συμμαχίες που θα επιτρέψουν να περιορισθεί ο δημόσιος τομέας, να γίνει νέα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ξεκινώντας αυτή τη φορά από το Δημόσιο και τα σώματα ασφαλείας και να περιοριστεί η παραοικονομία που ναι μεν στην κρίση λειτούργησε ως «μαξιλάρι» και απορρόφησε κραδασμούς αλλά στο προσεχές μέλλον δεν μπορεί να υφίσταται ανεξέλεγκτη. Το μέγεθός της υπολογίζεται στο ένα τρίτο της πραγματικής ελληνικής οικονομίας στερώντας πόρους από τον προϋπολογισμό της τάξης των 20 δισ. ευρώ ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό και με γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου καλείται αύριο και μεθαύριο στο Λουξεμβούργο, όπου συνέρχεται το Εco/Fin, να παρουσιάσει τον πρώτο απολογισμό των μέτρων που έχει εφαρμόσει με στόχο τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επίσης θα εξηγήσει στους ομολόγους του ποια είναι τα πρόσθετα μέτρα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να λάβει ώστε τον Οκτώβριο να είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσει πειστικό πρόγραμμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.

Στόχος του είναι να αποσπάσει από τους κοινοτικούς ιθύνοντες κάποια κατ΄ αρχήν καλά σχόλια για τα μέτρα τα οποία έχει ήδη λάβει. Κάτι που συνέβη προ μηνός με την περίπτωση της Ιρλανδίας, η κυβέρνηση της οποίας αποφάσισε να συντάξει έναν νέο, εξαιρετικά περιοριστικό κρατικό προϋπολογισμό, προς μεγάλη ικανοποίηση του επιτρόπου κ. Χοακίν Αλμούνια.

Στην περίπτωση της Ελλάδας το βασικό ζητούμενο είναι αν και με ποια μέτρα θα μπορέσει να πετύχει τη συρρίκνωση του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ της εντός των επομένων 18 μηνών. Το χρονικό αυτό όριο προσδιορίστηκε από το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ, παρά την αντίθετη άποψη της Επιτροπής η οποία εμφανιζόταν ελαστικότερη. Το γεγονός ότι η αυριανή συζήτηση θα γίνει με χειρότερες παρά ποτέ προβλέψεις για την ανάπτυξη- ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το 2009 η ευρωοικονομία θα γνωρίσει πρωτοφανή ύφεση της τάξεως του 4,6%- προσφέρει ασφαλώς στην ελληνική πλευρά τη δυνατότητα να θέσει εκ νέου το θέμα της παράτασης προσαρμογής.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, ο υπουργός κ. Ι. Παπαθανασίου, παρ΄ ότι έχει την ευκαιρία λόγω των δυσμενέστερων προβλέψεων για την πορεία της ευρωοικονομίας, δεν θα ζητήσει παράταση για την προσαρμογή της χώρας και τη μείωση του ελλείματος κάτω από 3% του ΑΕΠ, πέραν του 2010. Κι αυτό για να μην περάσει το μήνυμα « έχουμε χρόνο, μπορούμε να συνεχίσουμε τη χαλαρότητα».

Και κάτω από αυτές τις συνθήκες ο κ. Παπαθανασίου θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει το «μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο» και θα ενημερώσει για μέτρα περικοπής δαπανών στο Δημόσιο και κυρίως για το «πάγωμα» μισθών για τους υψηλόμισθους, την απαγόρευση της διπλής αμοιβής από δημόσια υπηρεσία και την κατάργηση των 262 φορέων του Δημοσίου. Αυτό όμως που περιμένει το Συμβούλιο είναι να κρίνει το πακέτο στήριξης των εσόδων που σχεδίαζε μυστικά η κυβέρνηση καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο