Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αύξηση των εκπτώσεων φόρου με τις αποδείξεις

AYΞHMENA όρια φορολογικών εκπτώσεων μέσω μιας νέας, διευρυμένης λίστας αποδείξεων επεξεργάζεται το Yπουργείο Οικονομικών, ως νέο μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Αύξηση των εκπτώσεων φόρου με τις αποδείξεις                                             


AYΞHMENA όρια φορολογικών εκπτώσεων μέσω μιας νέας, διευρυμένης λίστας αποδείξεων επεξεργάζεται το Yπουργείο Οικονομικών, ως νέο μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

 Το οικονομικό επιτελείο φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στο σύστημα των εκπτώσεων φόρου μέσω αποδείξεων, καθώς η τελευταία αναθεώρησή του αποδείχτηκε άκαρπη, όπως άλλωστε τεκμαίρεται και από την πρωτοφανή μείωση των εσόδων από ΦΠΑ τους πρώτους μήνες του 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Yπουργείο Οικονομικών αναζητεί τουλάχιστον ένα συνοδευτικό μέτρο της διεύρυνσης της λίστας των αποδείξεων και ως προσφορότερο θεωρείται προς το παρόν αυτό της αύξησης των ορίων απαλλαγής. Παρότι η ίδια πρόταση είχε αρχικώς απορριφθεί, αφενός η κακή πορεία του ΦΠΑ και αφετέρου η μη ανεύρεση αξιόπιστων εναλλακτικών μέτρων, την επανέφεραν στο προσκήνιο. Παράλληλα, ένα ακόμη δίλημμα –μικρότερης σημασίας– που αντιμετωπίζουν οι αρχές είναι εάν η νέα αλλαγή του συστήματος των αποδείξεων θα προωθηθεί μέσα στο καλοκαίρι ή με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο. Στην πρώτη περίπτωση, η όποια απόδοση θα έλθει ενωρίτερα, πλην όμως το διακύβευμα, όπως τονίζουν αρμόδιοι, είναι η λήψη του καλύτερου δυνατού μέτρου που θα διασφαλίζει μια σταθερή ροή αυξημένων εσόδων στα κρατικά ταμεία, κάτι που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί.

Αναλυτικότερα, οι νέες αποδείξεις που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα θεωρούνται από το Yπουργείο Οικονομικών ως εκ των ων ουκ άνευ για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της φοροδιαφυγής. Η καθίζηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, που έχει προσλάβει πλέον τεράστιες διαστάσεις (λόγω και της ύφεσης), αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει εισηγήσεις για παροχή πρόσθετων κινήτρων προς τους φορολογουμένους προκειμένου να ζητούν αποδείξεις κατά τις συναλλαγές τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καφετέριες, στεγνοκαθαριστήρια, ταπητοκαθαριστήρια και συνεργεία αυτοκινήτων είναι μερικές από τις νέες κατηγορίες επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τους οποίους οι φορολογούμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν αποδείξεις ώστε τα έξοδα να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Το φθινόπωρο, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2010, θα κατατεθεί και φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο, εκτός από τους νέους φόρους, εξετάζεται να συμπεριληφθούν διατάξεις με τις οποίες θα διευρύνονται οι κατηγορίες δαπανών που θα αναγνωρίζονται από την εφορία και θα προέρχονται κατά βάση από παροχή υπηρεσιών σε κλάδους που χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό φοροδιαφυγής. Eτσι, αναμένεται να περιληφθούν στην ήδη υφιστάμενη λίστα και οι δαπάνες για:

• Συντήρηση αυτοκινήτων.

• Καφετέριες.

• Στεγνοκαθαριστήρια, ταπητοκαθαριστήρια.

• Ζαχαροπλαστεία.

• Δίδακτρα τεχνικών σχολών.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο