Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

2 δισ. στο παρά 5' των εκλογών

Δύο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση, πέραν των 28 δισ. που έθεσε στη διάθεση των τραπεζών, ανακοίνωσε πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

2 δισ. στο παρά 5' των εκλογών

Δύο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση, πέραν των 28 δισ. που έθεσε στη διάθεση των τραπεζών, ανακοίνωσε πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Για να μεγεθύνει, μάλιστα, τις εντυπώσεις δεδομένου ότι οι ενισχύσεις δίδονται υποτίθεται και για τη διατήρηση της απασχόλησης, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι «σήμερα (χθες), έπειτα από επιτυχείς διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο, λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πράσινο φως να προχωρήσουμε σε ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης».

Στο πρόγραμμα αυτό «χωρούν», και επομένως μπορούν να ενταχθούν και να δανειοδοτηθούν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, αρκεί να μην ήταν «προβληματικές» (προφανώς να μην μπορούσαν να δανειοδοτηθούν) τότε που άρχισε η κρίση, δηλαδή μέχρι την 1η Ιουλίου 2008. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής γίνεται λόγος για «δυσχέρειες» που εμφανίστηκαν στις επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης, άρα το κριτήριο υπαγωγής είναι πολύ χαλαρό. Ολες οι επιχειρήσεις -μεγάλες και μικρές- μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν «δυσχέρειες» εξαιτίας της κρίσης.

Το πρόγραμμα που στοχεύει στη διευκόλυνση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων, έχει, κατά τον κ. Παπαθανασίου, δύο σκέλη:

Με εγγύηση Δημοσίου

**Το πρώτο σκέλος αφορά την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια που συνάπτουν οι επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό του δανείου για κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της, ενώ το ύψος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να φτάσει έως 90% του παρεχόμενου δανείου.

**Το δεύτερο σκέλος αφορά την επιδότηση επιτοκίου, ώστε να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Το συνολικό ποσό για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και τις επιδοτήσεις επιτοκίου ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος φτάνει μέχρι το τέλος του 2010. Ο χρονικός ορίζοντας παροχής της εγγύησης του Δημοσίου σε αυτή την κατηγορία των δανείων ορίζεται στα 4 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για 1 χρόνο ακόμη, ενώ ο χρονικός ορίζοντας της επιδότησης του επιτοκίου ορίζεται έως 31/12/2012.

Δύο προϋποθέσεις

Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση είναι:

**Να μην ήταν προβληματική μέχρι την 1/7/2008.

**Να μην προβεί μέχρι τις 31/12/2010 σε μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας της.

Το πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε στις γενικές του γραμμές ο κ. Παπαθανασίου, φαίνεται ότι είναι ένα μικρό μέρος του προγράμματος που κατάρτιζε εδώ και μήνες η κυβέρνηση και το ονόμαζε «πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων εθνικής σημασίας». Φαίνεται ότι η Ε.Ε. περιέκοψε δράσεις που πρότεινε η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η κατάρτιση του προγράμματος υπήρχε ως ιδέα από την εποχή Αλογοσκούφη, πολύ πριν από τον ανασχηματισμό. Ο κ. Παπαθανασίου το παρουσίασε ως πρόταση επί της οποίας ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. από τον Απρίλιο.

Πηγή Το βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο