Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κοινοτικά κονδύλια 1,25 δισ. στην Ελλάδα για την απασχόληση

Η Κομισιόν αποφάσισε να αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα της Ε.Ε. την καταπολέμηση της ανεργίας που διογκώνεται συνεχώς στην Ευρώπη, στέλνοντας χθες σχετικό μήνυμα σ' όλες τις χώρες-μέλη. Ετσι θα διαθέσει 19 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να υποστηρίξει τους Ευρωπαίους πολίτες που πλήττονται από την κρίση.

Κοινοτικά κονδύλια 1,25 δισ. στην Ελλάδα για την απασχόληση

Η Κομισιόν αποφάσισε να αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα της Ε.Ε. την καταπολέμηση της ανεργίας που διογκώνεται συνεχώς στην Ευρώπη, στέλνοντας χθες σχετικό μήνυμα σ' όλες τις χώρες-μέλη. Ετσι θα διαθέσει 19 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να υποστηρίξει τους Ευρωπαίους πολίτες που πλήττονται από την κρίση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο και ο επίτροπος Βλ. Σπίντλα, αρμόδιος για την απασχόληση, «η Ένωση θα διαθέσει 19 δισ. ευρώ από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) για να υποστηρίξει τους Ευρωπαίους πολίτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση».

Όπως ανακοίνωσαν δε οι ίδιοι, η κοινοτική προσπάθεια θα επικεντρωθεί σε ένα χρονικό διάστημα δύο ετών, δηλαδή , το 2009 και το 2010 κατά την διάρκεια του οποίου η Κοινότητα θα προκαταβάλει κονδύλια χωρίς αυτή τη διετία να είναι αναγκαία η εθνική συγχρηματοδότηση των διαφόρων κοινωνικού χαρακτήρα προγραμμάτων τα οποία θα υλοποιούνται μόνο με κοινοτικούς πόρους.

Σύμφωνα με τις χθεσινές προτάσεις της Επιτροπής, το ποσό των 19 δισ. ευρώ δεν είναι προκατανεμημένο ανά χώρα-μέλος, όμως επειδή ακολουθεί τις δημοσιονομικές προοπτικές, το ποσό που θα πάρει κάθε χώρα είναι συναφές με τα κοινωνικού χαρακτήρα επιχειρησιακά προγράμματα που έχει σχεδιάσει.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών της Κομισιόν, η Ελλάδα, η οποία δικαιούται χρηματοδοτήσεις ύψους 4,229 δισ. ευρώ από τον Κοινωνικό ταμείο για ολόκληρη την επταετία 2007-2013 που διαρκεί η υλοποίηση του ΕΣΠΑ (Δ ΚΠΣ), θα εισπράξει για την αντιμετώπιση της ανεργίας της τη διετία 2009-2010 ένα ποσό ύψους 1.246.800.115 ευρώ.

Η Επιτροπή προτείνει συγκεκριμένα μια σειρά ενεργειών όπως:

1. «Την επίσπευση της προβλεπόμενης χορήγησης των 19 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους για να παραμείνουν στην εργασία τους η να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας. Για την περίοδο 2009-2010 η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να αποδώσει τις δηλωμένες δαπάνες των κρατών-μελών σε ποσοστό 100%.» Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται εθνική συγχρηματοδότηση, έτσι ώστε «τα έργα που βοηθούν ανθρώπους να μπορούν να υλοποιούνται πιο γρήγορα.»

2. Η Κομισιόν προτείνει επίσης «να διαθέσει από τον υφιστάμενο προυπολογισμό της Κοινότητας 100 εκατομμύρια ευρώ τα οποία -εάν συνδυασθούν με τα κονδύλια από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδίως δε με αυτά από την ΕΤΕπ- θα καταλήξουν σε ποσά ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέου κοινοτικού μηχανισμού χορήγησης μικροδανείων.

Αυτά τα μικροδάνεια να θ υποστηρίζουν «αυτούς που κινδυνεύουν να μην λάβουν''κανονικά'' δάνεια για τη δημιουργία μιας επιχείρησης όπως οι πρόσφατα άνεργοι, οι νέοι κ.λ.π. και θα ενισχύσουν την απασχόληση σε μικροεπιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα προσφοράς πιστώσεων».

3. Για τη μεγιστοποίηση της ενσωμάτωσης των νέων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, η Κομισιόν συστήνει επίσης τη δημιουργία και ανάπτυξη τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων θέσεων μαθητείας (STAGE) σε επιχειρήσεις. Και τούτο παρά την υφιστάμενη κρίση, χάρη σε «καλά σχεδιασμένους γι αυτό το σκοπό εθνικούς στόχους».

4. Η Επιτροπή υποστηρίζει την άμεση βοήθεια για τους ανέργους ώστε ν αποφευχθεί ο κίνδυνος μακροχρόνιας ανεργίας και η απώλεια σχετικών δεξιοτήτων συμπέριλαμβανομένων των προτάσεών της σχετικά με το ότι θα πρέπει να παρέχεται σε κάθε άνεργο η ευκαιρία κατάρτισης ή εργασίας εντός 1 μηνός για νέους ηλικίας κάτω των 20 ετών, εντός 3 μηνών για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών και εντός 3 μηνών για άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών.

5. Στις ίδιες προτάσεις της η Κομισιόν επιδιώκει την παροχή βοήθειας για την επιστροφή των πλέον μειονεκτούντων ατόμων σε θέσεις εργασίας π.χ. μέσω χαμηλότερου μη μισθολογικού κόστους εργασίας, κινήτρων πρόσληψης κ.λπ.

6. Η Επιτροπή έχει σχεδιάσει επίσης πρακτικό πακέτο εργαλείων που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους αντιπροσώπους τους να προβλέπουν μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση της επιχείρησής τους.

7. Η Κομισιόν θέλει ακόμη να τροποποιήσει τη λειτουργία των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων (σ.σ. εκτός του κοινωνικού) που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη των πιο καθυστερημένων οικονομικά περιφερειών ή όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο