Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε ναρκοπέδιο η ελληνική οικονομία

Σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει τα τελικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από τα προσωρινά στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί τον Μάιο

Σε ναρκοπέδιο η ελληνική οικονομία

Σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει τα τελικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από τα προσωρινά στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί τον Μάιο

Ο ρυθμός ανάπτυξης  κρατήθηκε οριακά πάνω από το μηδέν στο πρώτο τρίμηνο του έτους  αλλά τα στοιχεία για τους επιμέρους κλάδους δείχνουν ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται στην εντατική.

Η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 31,%, οι λιανικές πωλήσεις κατά 14,3% , ο  κύκλος εργασιών των βιομηχανιών κατά 20,4% και οι εξαγωγές 17,1%.

Πιο αναλυτικά σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει τα τελικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από τα προσωρινά στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί τον Μάιο και έδειχναν:

-Κάθετη υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,3% σε ετήσια βάση έναντι 3,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

-Βουτιά του ρυθμού υπό του μηδέν στο 1,2% σε τριμηνιαία βάση (σύγκριση με το τελευταίο περσινό τρίμηνο) για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ταχεία επιβράδυνση αποδίδεται στο πάγωμα της κατανάλωσης και στην πολύ μεγάλη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Επιπλέον θεωρείται βέβαιο ότι και σε ετήσια βάση θα είχαμε αρνητικό ρυθμό αν δεν υποχωρούσαν σε τόσο μεγάλο βαθμό οι εισαγωγές (-33%).

Η πτώση των εισαγωγών επηρεάζει θετικά την εξέλιξη του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα τα μηνύματα απ΄ όλους του κλάδους αιχμής της οικονομίας είναι αποκαρδιωτικά:

-Στην οικοδομή η υποχώρηση της δραστηριότητας έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ τον Φεβρουάριο ξεπερνώντας το 31%. Σε περιφέρειες όπως το Βόρειο Αιγαίο και η Δυτική Μακεδονία τα ποσοστά ήταν κατά πολύ υψηλότερα προσεγγίζοντας το 58,2% και το 56% αντίστοιχα.

-Η συνολική αξία των εξαγωγών έπεσε στο πρώτο τρίμηνο κατά 17,1% στα 3,32 δις ευρώ από 4 δις ευρώ πέρυσι.

-Στο λιανεμπόριο ο τζίρος μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 18,3% και σε επίπεδο τριμήνου κατά 14,3%.

-Στην βιομηχανία οι μονάδες μεταποίησης είδαν την παραγωγή τους να φθίνει κατά 10,3% σε επίπεδο τριμήνου. Στις βιομηχανίες κατασκευής ενδυμάτων και τις κλωστοϋφαντουργίες η μείωση της παραγωγής  ξεπέρασε το 22%.

Στο ίδιο διάστημα ο κύκλος εργασιών των βιομηχανιών ήταν μειωμένος κατά 20,4% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τώρα όσον αφορά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και από τα μέχρι στιγμής δεδομένα στη Στατιστική Υπηρεσία διατυπώνουν την εκτίμηση πως το πιο πιθανό είναι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας να κρατηθεί και πάλι πάνω από το μηδέν.

Προσθέτουν ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία επί του παρόντος οι προβλέψεις για μεγάλη πτώση στις αφίξεις τουριστών δεν επιβεβαιώνεται.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο