Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εξι μήνες προθεσμία στις τράπεζες για να απορροφήσουν τα αδιάθετα κεφάλαια

Ως και τον ερχόμενο Νοέμβριο θα μπορούν οι τράπεζες να προχωρήσουν στην έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα του σκέλους του σχετικού σχεδίου που αφορά τη βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Εξι μήνες προθεσμία στις τράπεζες για να απορροφήσουν τα αδιάθετα κεφάλαια


Ως και τον ερχόμενο Νοέμβριο θα μπορούν οι τράπεζες να προχωρήσουν στην έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα του σκέλους του σχετικού σχεδίου που αφορά τη βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Την απόφαση αυτή έλαβε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι.Παπαθανασίου και παρουσία της διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, το Συμβούλιο Εποπτείας των τραπεζών, στο οποίο συμμετέχουν οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που έλαβαν βοήθεια από την πολιτεία.

Οπως αποφασίστηκε, τα αδιάθετα 1,2 δισ. ευρώ από τα 5 δισ. ευρώ που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας που προέβλεπε το κυβερνητικό σχέδιο θα μπορούν να απορροφηθούν ως και το ερχόμενο φθινόπωρο. Εξάλλου, δεν ελήφθη απόφαση για την ανακατανομή κονδυλίων του πακέτου, όπως αναμενόταν. Συγκεκριμένα, εξεταζόταν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η απευθείας εγγύηση του Δημοσίου σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τη λήψη δανείου από τις τράπεζες, σε αντικατάσταση του πλάνου για παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες για την εξασφάλιση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές, η οποία θεωρήθηκε ακριβή. Πρόκειται για το σκέλος του σχεδίου με τη χαμηλότερη απορροφητικότητα, καθώς από τα 15 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί στις τράπεζες έχει περιέλθει μόλις το 1,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου διατυπώθηκαν αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της πιστωτικής επέκτασης στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε ότι στην Ελλάδα ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των υπολοίπων των δανείων ανήλθε τον Απρίλιο σε 10,2% έναντι 3% στην ευρωζώνη, ποσοστό υψηλότερο του αρχικού στόχου που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος για το σύνολο της χρήσης (10%). Στο υπουργείο Οικονομικών είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι με εξαίρεση τον Ιανουάριο οι καθαρές χρηματοδοτικές ροές προς το σύνολο της οικονομίας ήταν θετικές, φτάνοντας τα 250 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, τα 375 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και τα 560 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, υπέρ της αξιοποίησης των εγγυήσεων ύψους 13,5 δισ. ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για την ενίσχυση του ΤΕΜΠΜΕ και τη χρηματοδότηση απευθείας και με προτεραιότητα με βάση αντικειμενικά κριτήρια κλάδων που πλήττονται περισσότερο και είναι καίριας σημασίας για την ελληνική οικονομία τάχθηκε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας κυρία Λ. Κατσέλη. Σε δήλωσή της με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «το πακέτο των 28 δισ. ευρώ εξακολουθεί να μη λειτουργεί προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, αφού το σκέλος των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ είναι ουσιαστικά παγωμένο, ενώ από το πρώτο σκέλος, δηλαδή την έκδοση προνομιούχων μετοχών, απορροφήθηκαν μόλις τον Μάιο, δηλαδή με μεγάλη καθυστέρηση, περίπου 4 δισ. ευρώ, λόγω της προχειρότητας του νόμου». Εξάλλου, η κυρία Κατσέλη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδωσε τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να εξασφαλίσουν χαμηλού κόστους ρευστότητα με την ανταλλαγή τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να μειωθούν τα επιτόκια ή να διοχετευτεί η ρευστότητα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.


Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο