Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ψαλιδι σε εκατοντάδες φοροαπαλλαγές

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει από μηδενική βάση όλες τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα

Ψαλιδι σε εκατοντάδες φοροαπαλλαγές

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει από μηδενική βάση όλες τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα

Το δρόμο για την περικοπή εκατοντάδων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι, ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και οι επιχειρήσεις άνοιξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην τελευταία έκθεσή του, την οποία παρέδωσε την περασμένη Δευτέρα στον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου το ΔΝΤ προτείνει μεταξύ άλλων, για να μειωθεί το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%, μείωση των φοροαπαλλαγών οι οποίες αντί να μειώνονται κάθε χρόνο αυξάνονται.

Κατάργηση των «χαριστικών» φοροαπαλλαγών? υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει από μηδενική βάση όλες τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα με στόχο την περικοπή ή και την κατάργηση των περισσότερων.

Ούτε 100, ούτε 200 αλλά περίπου 1.000 είναι οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα, οι οποίες κοστίζουν στο δημόσιο 7 δισ. ευρώ ετησίως. Δηλαδή το 2,7% του συνολικού ΑΕΠ ή το 11,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.

Κριτήρια
Όπως αναφέρει στην «Η» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών όλες οι φοροαπαλλαγές θα πρέπει κάποια στιγμή να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων αφού «με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το σύστημα των απαλλαγών και αφορολογήτων ποσών αντιμετωπίζει οριζόντια τους φορολογούμενους με ελάχιστα έως καθόλου κοινωνικά κριτήρια με αποτέλεσμα να ευνοούνται πολλαπλάσια οι οικονομικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες ενώ αντίθετα οι οικονομικά αδύναμοι που έχουν ανάγκη ενίσχυσης ελάχιστα ωφελούνται από τις φοροαπαλλαγές». Εκτός από τις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων σημαντικές φοροαπαλλαγές απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις ενώ φοροαπαλλαγές ισχύουν και για ορισμένες μεταβιβάσεις ακίνητων σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερες και από τα έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο από τις συγκεκριμένες μεταβιβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι αγόρασαν το 2007 πρώτη κατοικία γλίτωσαν φόρους συνολικού ποσού 622,29 εκατ. ευρώ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας για το κόστος των 984 φοροαπαλλαγών που αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

- Οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικιών, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. που εκίπτουν από το εισόδημα ή από το φόρο κοστίζουν κάθε χρόνο 1,02 δισ. ευρώ.

Οι μειώσεις φόρου εισοδήματος (πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου κ.λπ.) κοστίζουν 1,37 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι φοροαπαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονται σε 83,7 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των νομικών προσώπων (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.) έχουν κόστος ύψους 275,53 εκατ. ευρώ.

Οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων ανέρχονται σε 1,44 δισ. ευρώ.

Οι απαλλαγές για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με 2,1 δισ. ευρώ.

Οι απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης κοστίζουν 51,58 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Οι απαλλαγές για τον ΦΠΑ κοστίζουν 506 εκατομμύρια ευρώ.

Απαλλαγές

Οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα έχουν πολλαπλάσιο όφελος με τις φοροαπαλλαγές σε σχέση με τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά που απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 4.000 ευρώ! Αντίθετα, οι φοροαπαλλαγές που έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ είναι μόλις 600 ευρώ κατά μέσο όρο.

Πάντως σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους που υποβάλλει φορολογική δήλωση χρησιμοποιεί τις φοροαπαλλαγές και εμφανίζει στην εφορία δαπάνες για νοσήλια, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια με στόχο να γλιτώσει φόρο.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο