Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Η χειρότερη τραπεζική κρίση των τελευταίων δεκαετιών έδειξε πώς οι επενδυτικοί κίνδυνοι μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μάλιστα να διαταράξουν ολόκληρες οικονομίες. Σε διαφορετικές συνόδους κορυφής στις αρχές του έτους, οι ευρωπαίοι ηγέτες και η Ομάδα των 20 πλέον ανεπτυγμένων οικονομιών ζήτησαν να ενισχυθεί η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολικοί κίνδυνοι.

Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Η Επιτροπή προτείνει την αυστηρότερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η χειρότερη τραπεζική κρίση των τελευταίων δεκαετιών έδειξε πώς οι επενδυτικοί κίνδυνοι μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μάλιστα να διαταράξουν ολόκληρες οικονομίες. Σε διαφορετικές συνόδους κορυφής στις αρχές του έτους, οι ευρωπαίοι ηγέτες και η Ομάδα των 20  πλέον ανεπτυγμένων οικονομιών ζήτησαν να ενισχυθεί η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολικοί κίνδυνοι.

"Η καλύτερη επιτήρηση των διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών αγορών έχει καθοριστική σημασία για ηθικούς και οικονομικούς λόγους", δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Η Επιτροπή διατυπώνει προτάσεις σήμερα για να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, να προετοιμάσει την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων και να προστατεύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση".

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εποπτεύεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από τις εθνικές αρχές. Το σχέδιο της Επιτροπής προτείνει τη δημιουργία πανευρωπαϊκού οργάνου που θα εντοπίζει τους κινδύνους του συστήματος και θα φροντίζει για την αντιμετώπισή τους.

Την προεδρία αυτού του οργάνου, που θα ονομάζεται Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικών Κινδύνων, θα ασκεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μέλη του θα είναι εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα καθώς και της κεντρικής τράπεζας κάθε χώρας. Το όργανο θα είναι αρμόδιο να προειδοποιεί εγκαίρως για τους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα της αγοράς και να προτείνει διορθωτικά μέτρα.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα εξασφαλίζουν τον συνεπή έλεγχο όσων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λειτουργούν σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Στο πλαίσιο του συστήματος, οι ευρωπαϊκές αρχές του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα καθώς και του τομέα κινητών αξιών θα παρακολουθούν και θα συντονίζουν το έργο των εποπτικών αρχών που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο.

Με αυτά τα μέτρα διττού χαρακτήρα , τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος των πρωτοβουλιών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επιδιώκεται να γίνουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές ασφαλέστερες για τους επενδυτές και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα. Οι προτάσεις θα συμβάλουν επίσης στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Μετά την παρ’ ολίγον κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος τον Οκτώβριο 2008, ο Πρόεδρος Μπαρόζο ανέθεσε σε ομάδα τραπεζικών εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του Ζακ Ντε Λαροζιέρ, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να εξετάσει τρόπους βελτίωσης της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι προτάσεις, που βασίζονται στις συστάσεις της ομάδας αυτής, θα εξεταστούν από τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους τον Ιούνιο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο