«Τακτοποίηση» ημιυπαίθριων χώρων με νέες μεταφορές συντελεστή δόμησης

Οικονομικές Ειδήσεις

24 Μάιος 2009
Λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι κατέχουν «χαρτιά» ιδιοκτησίας χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, επιχειρεί να δώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ με το υπό κατάρτιση πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο,,,, Taxheaven.gr

«Τακτοποίηση» ημιυπαίθριων χώρων με νέες μεταφορές συντελεστή δόμησης

Λύση στο πρόβλημα, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες, θα δώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ

Λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι κατέχουν «χαρτιά» ιδιοκτησίας χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, επιχειρεί να δώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ με το υπό κατάρτιση πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά μετά τις ευρωεκλογές, θα συνδέσει την ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης με την «τακτοποίηση» μεγάλου αριθμού ημιυπαίθριων χώρων οικοδομών, με τη νομιμοποίηση καταστημάτων που έχουν χαρακτηριστεί αποθήκες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν δεν αλλάξουν χρήση, καθώς και με την επίλυση άλλων παραβάσεων ήσσονος σημασίας. Η ουσία είναι ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας οικοπέδων που έχει παγώσει η ανοικοδόμησή τους ή δεν έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης αποκτούν και πάλι αξία και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για την οριστική νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων. Το θέμα της διατήρησης και νομιμοποίησης ημιυπαίθριων χώρων που έχουν μετατραπεί σε δωμάτια κατοικιών είναι ανοιχτό και απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Επίσης «στον αέρα» βρίσκονται ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες 12.500

τίτλων ιδιοκτησίας μεταφοράς συντελεστή δόμησης, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχες οικογένειες, καθώς έχουν χαρτιά στα χέρια τους, τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αφού ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης είναι ανενεργός. Ορισμένοι μάλιστα απειλούν με αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου για την καταβολή αποζημιώσεων.

Η επίλυση του προβλήματος δεν είναι απλή, ωστόσο το θέμα μελετάται από την αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία θα υποβάλει την πρότασή της στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ εντός του Ιουνίου, ώστε να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Ορισμένοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμούν ότι εν όψει της οικοδομικής και οικονομικής κρίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η μεταφορά συντελεστή δόμησης για νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων των διαμερισμάτων, δίνοντας λύση σε ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αναμένεται να καθορίσει τις προδιαγραφές για τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ), που καθυστερούν από το 2007, σε εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, βάσει της οποίας ο θεσμός της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα.

Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, μέτρο που εφαρμόζεται σε πολλές ξένες χώρες, αποσκοπεί στη διάσωση διατηρητέων κτιρίων και στη ρυμοτόμηση άλλων, προκειμένου να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών δεν αποζημιώνονται οικονομικά, αλλά τους παρέχεται η δυνατότητα με τον τίτλο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, που τους δίδει το κράτος, να χτίσουν σε άλλη περιοχή, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας τους, καθ΄ υπέρβαση του εκεί ισχύοντος συντελεστή δόμησης. Από την άλλη πλευρά οι ΟΤΑ κυρίως κερδίζουν, αφού δεν καταβάλλουν οικονομική αποζημίωση για τις απαλλοτριώσεις.

Κατά τους πολεοδόμους και τους μηχανικούς πρόκειται για εξαιρετικά χρήσιμο πολεοδομικό εργαλείο, που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα κατά διαστήματα, καθώς ο σχετικός νόμος κατέπιπτε από το ΣτΕ. Πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΣτΕ που κρατάει 30 χρόνια. Η εφαρμογή του θεσμού της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης θεσμοθετήθηκε στη χώρα για πρώτη φορά το 1979 ως πολεοδομικό εργαλείο που οδήγησε σε μείωση 30%-50% των συντελεστών σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του θεσμού ως βασικού εργαλείου προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και βελτίωσης του περιβάλλοντος. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε ακυρώθηκε για πρώτη φορά ο νόμος από το ΣτΕ, ως σήμερα εκατοντάδες διατηρητέα σε όλη τη χώρα χάθηκαν οριστικά, αφού οι ιδιοκτήτες τους είτε δεν είχαν τη δυνατότητα να τα διατηρήσουν είτε είδαν ως πρόσφορη μέθοδο την εγκατάλειψή τους.

Την ανάγκη επαναφοράς της λειτουργίας του θεσμού της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης ζητεί το σύνολο του τεχνικού κόσμου, των αρμοδίων φορέων και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων από τον κ. Σουφλιά, ο οποίος καλείται να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι κατέχουν τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Πηγή Το Βήμα