Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εφορία: Χαράτσι στα καρτοκινητά

Στο ίδιο πακέτο εισπρακτικών μέτρων περιλαμβάνεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και η νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Εφορία: Χαράτσι στα καρτοκινητά

Στο ίδιο πακέτο εισπρακτικών μέτρων περιλαμβάνεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και η νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Τσουχτερό χαράτσι και στα καρτοκινητά σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς ο προϋπολογισμός έχει πέσει σε ξέρα και η μαύρη τρύπα που άνοιξε ξεπερνάει τα 5 δις ευρώ.

Τα δύσκολα για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, έρχονται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές καθώς στο Ecofin της 8ης Ιουνίου θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περιστολής των δαπανών και αύξησης των εσόδων.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει να βελτιωθεί η εικόνα κατάρρευσης του πρώτου τριμήνου από τα έσοδα των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, την περαίωση φορολογικών υποθέσεων, τις εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων και από το ΕΤΑΚ όμως αυτά δεν επαρκούν.                            

Στο Ecofin της 8ης Ιουνίου ο κ. Παπαθανασίου θα πρέπει να παρουσιάσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια μία προσαρμογή του προϋπολογισμού ύψους 5,5 δις ευρώ στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα, καύσιμα τα ποτά και τσιγάρα.

Το «μενού» των πρώτων εισπρακτικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί και θα ανακοινωθούν την επομένη των ευρωεκλογών περιλαμβάνει την επιβολή φόρου και στη χρήση των καρτοκινητών τηλεφώνων που θα είναι τουλάχιστον ισοδύναμος με τη φορολογική επιβάρυνση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας όπως θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση του ειδικού τέλους.

Στο ίδιο πακέτο εισπρακτικών μέτρων περιλαμβάνεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και η νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Συγκεκριμένα τα μέτρα της 8ης Ιουνίου προβλέπουν:

- Επιβολή φόρου 10% στην αξία του χρόνου ομιλίας των καρτών για τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Ο φόρος θα ενσωματωθεί στην αξία κάθε κάρτας «ανανέωσης» χρόνου ομιλίας.

- Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Η αύξηση, για τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 0,20 έως και 20 ευρώ το μήνα.

-  Αύξηση του φόρου στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη κατά 10%-15%. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο ενώ δεν θα αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο για να μην επηρεαστεί το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

- Νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και επιβολή ετήσιου τέλους από 100 έως 800 ευρώ για κάθε παιγνιομηχάνημα.
 

Το Φθινόπωρο και μετά τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο μέτρων, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, τη διεύρυνση του μέτρου της έκπτωσης φόρου με βάση τις αποδείξεις, τη νομιμοποίηση της κατοχής εκτάσεων του Δημοσίου από ορισμένες κατηγορίες ιδιωτών, την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα για δεύτερη συνεχή χρονιά και το πάγωμα μισθών και συντάξεων επίσης για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Από το σύνολο των ρυθμίσεων Ιουνίου και του φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα εξασφαλισθούν πρόσθετα έσοδα και εξοικονόμηση δαπανών συνολικού ύψους 3,5 - 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2009-2010.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο