Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκτίμηση-σοκ για το δημόσιο χρέος

Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό ίσο με το 125% του ΑΕΠ το οποίο μεταφράζεται σε χρέος 31.700 ευρώ για κάθε Έλληνα και 127.000 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια.

Εκτίμηση-σοκ για το δημόσιο χρέος

Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό ίσο με το 125% του ΑΕΠ το οποίο μεταφράζεται σε χρέος 31.700 ευρώ για κάθε Έλληνα και 127.000 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια.

Εκτίμηση-σοκ για το πραγματικό ύψος του συνολικού χρέους του Δημοσίου διατύπωσε κ. Πέτρος Δούκας βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομίας.

Μιλώντας σε απόφοιτους των Πανεπιστημίων Columbia και Harvard το υπολόγισε στα 317 δις ευρώ από 251 δις ευρώ που το οριοθετεί το οικονομικό επιτελείο.

Πρόκειται για ένα τεράστιο  ποσό ίσο με το 125% του ΑΕΠ το οποίο μεταφράζεται σε χρέος 31.700 ευρώ για κάθε Έλληνα και 127.000 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια.

Μάλιστα ο κ. Δούκας σημείωσε πως σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσουμε «και τα αναλογιστικά ανοίγματα των ασφαλιστικών ταμείων που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια».

Μπορεί ο πρώην υπουργός να απέδωσε την διόγκωση του δημοσίου χρέους τους χειρισμούς που έγιναν στις δύο προηγούμενες δεκαετίες , όμως οι υπολογισμοί του ?αμφισβητούν ευθέως την τακτική του υπουργείου Οικονομίας το οποίο όπως φαίνεται από τα στοιχεία κρύβει χρέη κάτω από το ?χαλί.

Πιο συγκεκριμένα το «επίσημο» χρέος της γενικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος αναμένεται να ανέλθει στα 251 δις ευρώ.

Όμως κατά τον κ. Δούκα θα πρέπει να συνυπολογιστούν:

-30 δις ευρώ ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστικά ταμεία  και άλλοι φορείς του δημοσίου τομέα , το λεγόμενο «ενδοκυβερνητικό χρέος».

-25 δις ευρώ εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια , τουλάχιστον το 70%  των οποίων δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.

-7 δις ευρώ χρέη προς κατασκευαστικές εταιρείες , προμηθευτές των νοσοκομείων και άλλους φορείς.

-1,7  δις ευρώ ομόλογα που θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αποπληρωμή παλαιότερων χρεών προς αυτήν.

-1,3 δις ευρώ κόστος αποζημιώσεων εργαζομένων στην Ολυμπιακή.

-1 δις ευρώ κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Δούκας άφησε και ?αιχμές για τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων υπογραμμίζοντας πως «συνήθως το χρέος αυξάνεται πιο γρήγορα από το άθροισμα των ελλειμμάτων γιατί καμία φορά τα ελλείμματα δεν περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες».

Επίσης πρότεινε την λήψη των ακόλουθων μέτρων  προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της κρίσης:.

-   Να επιτραπεί ο αφορολόγητος επαναπατρισμός κεφαλαίων χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.

-   Έκδοση αδειών για την λειτουργία τριών καζίνων στην Κρήτη.
-   Άμεση μεταβίβαση ποσοστών του δημοσίου σε ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο , ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, Καζίνο Πάρνηθας , Λάρκο , Κρατικά Λαχεία , ΟΔΙΕ, Κεντρική Αγορά Αθηνών , Μετρό , Προαστιακός Τραμ κ.α.  Προτείνει η πώληση να γίνει κατά προτίμηση σε κοινοπραξίες μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων με παράλληλη διάθεση μετοχών στους εργαζομένους.

-   Να νομιμοποιηθούν οικοδομικές υπερβάσεις (ημιυπαίθριοι, γκαράζ, αλλαγή χρήσης σε υπόγεια) με καταβολή πρόστιμου εφάπαξ  με τα έσοδα να ενισχύουν το Ταμείο κατά της Φτώχειας

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο