Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέα ανοδική αναθεώρηση για το δημόσιο χρέος

20 Μάιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Απόκλιση 8 δισ. ευρώ στο φετινό χρέος, ισόποση με το δανεικό «μαξιλάρι» που σπεύδει να δημιουργήσει φέτος η κυβέρνηση
Νέα ανοδική αναθεώρηση για το δημόσιο χρέος

Απόκλιση 8 δισ. ευρώ στο φετινό χρέος, ισόποση με το δανεικό «μαξιλάρι» που σπεύδει να δημιουργήσει φέτος η κυβέρνηση

Το αλαλούμ των διαρκών αναθεωρήσεων εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, με κυρίαρχη την εκτίναξη του δημοσίου χρέους σε δυσθεώρητα ύψη, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έστειλε η κυβέρνηση στη Eurostat στα τέλη Μαρτίου.

Τα στοιχεία δημοσιοποίησε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, παραμονές της σημερινής επίσκεψης στην ΕΣΥΕ των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εκφράζει προβληματισμό για το πλήγμα που δέχεται η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας από τις διαδοχικές αναθεωρήσεις.


Αναθεωρήσεις
Οι νεότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας «ανέβασαν» το φετινό χρέος στα 251,2 δισ. ευρώ, μία «ανάσα» από το 100% του ΑΕΠ (στο 99,6%), όταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου προέβλεπε χρέος 242,9 δισ. ευρώ (96,3% του ΑΕΠ). Ανοδικά αναθεωρήθηκαν και τα περσινά στοιχεία στα 237,18 δισ. ευρώ, ή 97,6% του ΑΕΠ, όταν το ΠΣΑ προέβλεπε χρέος 94,6%.

Δηλαδή απόκλιση 8 δισ. ευρώ στο φετινό χρέος, ισόποση με το δανεικό «μαξιλάρι» που σπεύδει να δημιουργήσει φέτος η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ο υπουργός Οικονομίας. Ενδεικτικό του οξύτατου δημοσιονομικού προβλήματος είναι ότι οι φετινές δαπάνες για τόκους εκτινάσσονται σε 11,4 δισ. ευρώ από 10,5 δισ. ευρώ πέρσι, ενώ το χρέος φέτος αναμένεται αυξημένο κατά 14 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι.

Ειδικότερα:

Στο ΠΣΑ που εστάλη στην Κομισιόν, αρχές Φεβρουαρίου, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο, προβλεπόταν για το 2008 σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ και χρέος 94,6%. Για φέτος το βασικό σενάριο προέβλεπε έλλειμμα 3,7% και χρέος 96,3% του ΑΕΠ, δηλαδή 242,9 δισ. ευρώ.

Στα στοιχεία που παρέλαβε η Eurostat στα τέλη Μαρτίου αναθεωρούνταν στο 5% το περσινό έλλειμμα και το χρέος στο 97,6% ενώ για φέτος παρέμενε ο στόχος για έλλειμμα 3,7%, αλλά το χρέος «ανέβαινε» στο 99,6% του ΑΕΠ ή 251,2 δισ. ευρώ.

Δηλαδή απόκλιση περίπου 8 δισ. ευρώ στο χρέος, ισόποση με το δανειακό «μαξιλάρι» που ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου πως θα δημιουργήσει η κυβέρνηση. Παράλληλα, «μειώνει» το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στα 14,2 δισ. ευρώ, αντί 15,6 δισ. ευρώ στο ΠΣΑ, αντισταθμίζοντας τη μείωση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων, μέρους της άσπρης τρύπας, στα 3,2 δισ. ευρώ, από 4,5 δισ. ευρώ στο ΠΣΑ.

Τελικώς οι προβλέψεις της Κομισιόν αποδείχθηκαν δυσμενέστερες καθώς εκτίναξε στο 5,1% το φετινό έλλειμμα και στο 103,8% του ΑΕΠ το χρέος.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης