Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μηδενίζεται ο πληθωρισμός, αυξάνονται χρέη και ελλείμματα

20 Μάιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Νέα υποχώρηση στο 0,7%, σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο, όπως καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ). Τον Απρίλιο ο τιμάριθμος «έτρεχε» με ρυθμό της τάξης του 1%.
Μηδενίζεται ο πληθωρισμός, αυξάνονται χρέη και ελλείμματα

Νέα υποχώρηση στο 0,7%, σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο, όπως καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ). Τον Απρίλιο ο τιμάριθμος «έτρεχε» με ρυθμό της τάξης του 1%.

Πηγές από την ΕΣΥΕ, αναφέρουν ότι η νέα πτώση του πληθωρισμού ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει την καθίζηση που σημειώνει ο τομέας της κατανάλωσης, εξασθενώντας έτσι το μέτωπο των πληθωριστικών πιέσεων.     

Κατά τις ίδιες πηγές, αρνητική επίδραση στην τιμάριθμο εξακολουθεί να ασκεί η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία αν το προηγούμενο διάστημα δεν κινούνταν ανοδικά το όφελος για τον δείκτη τιμών καταναλωτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Μπορεί όμως, για το 2009 το οικονομικό επιτελείο να μην αγωνιά για την ρότα που θα έχει ο φετινός τιμάριθμος, το ίδιο όμως δεν συμβαίνει και με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η οριακή αύξηση πάνω από το μηδέν (0,3%) στον οποίο διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έχει «θορυβήσει» το οικονομικό επιτελείο το οποίο εναποθέτει τις ελπίδες του στον τουρισμό για να κρατήσει σε θετικό έδαφος το ελληνικό ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, σε έλλειμμα ίσο με το 3,7% του ΑΕΠ και χρέος 99,6% ελπίζει για φέτος  η κυβέρνηση, «σφυρίζοντας κλέφτικα» στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν  που ανέβαζαν το έλλειμμα στο 5,1% φέτος ( από 5% το 2008) και στο 5,7% το 2010.

Αντίστοιχα, δυσμενείς, ήταν και οι προβλέψεις για το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ( μέγεθος το οποίο παρακολουθεί η Eurostat) και το οποίο σύμφωνα με την έκθεση από το 103,4% του ΑΕΠ φέτος (97,6% το 2008) θα εκτοξεύονταν στο 108% του ΑΕΠ το 2010                                       

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία απέστειλε - στις 31 Μαρτίου 2009 - η ΕΣΥΕ στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή ακολουθώντας τον κανονισμό του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με αυτά:

* Στα  9,314 δις. ευρώ αναμένεται να φτάσει φέτος το έλλειμμα, όπως άλλωστε προβλέπει και το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το 2008 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 12,195 δις. ευρώ.

* Το ενοποιημένο χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να φτάσει φέτος στα 251,2 δις. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων για 237,181 δις. ευρώ του 2008.

* Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης προβλέπεται να φτάσει το 2009 τα 14, 267 δις. ευρώ. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα παρουσιάσουν πλεόνασμα 1,711 δις. ευρώ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης 3,242 δις. ευρώ.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε τρέχουσες τιμές αναμένεται να διαμορφωθεί στα 242,946 δις. ευρώ και προβλέπεται να φθάσει το 2009 τα 252,250 δις. ευρώ.

Πηγή Ισοτιμία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης