Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκτακτα μέτρα παίρνει η κυβέρνηση μετά τη δραματική υστέριση των εσόδων και την έξαρση της φοροδιαφυγής.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των στελεχών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων υπό τον Γ. Παπαθανασίου και αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ιδίως για τον ΦΠΑ.

Εκτακτα μέτρα παίρνει η κυβέρνηση μετά τη δραματική υστέριση των εσόδων και την έξαρση της φοροδιαφυγής.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των στελεχών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων υπό τον Γ. Παπαθανασίου και αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ιδίως για τον ΦΠΑ.

Ακίνητα 
Από κόσκινο θα περάσουν φέτος οι δηλώσεις απόδοσης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων από τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις ενώ στην εφορία θα κληθούν τις επόμενες ημέρες 92.153 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει το 2008 δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

Οι νέες προθεσμίες για την υποβολή δήλωσης ΕΤΑΚ από τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις αρχίζουν να εκπνέουν στις 22 Μαΐου για υπόχρεους με Α.Φ.Μ. που λήγει στο 1 μέχρι τις 4 Ιουνίου για υπόχρεους με Α.Φ.Μ. που λήγει σε 0.

Κατά την υποβολή των δηλώσεων θα ελεγχθεί αν δηλώνονται το σύνολο των ακινήτων ανά κατηγορία όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στα Ε9 προηγουμένων ετών ενώ αμέσως μετά τη λήξη των προθεσμιών θα κληθούν για εξηγήσεις επιχειρήσεις και λοιπά νομικά πρόσωπα (Μητροπόλεις, μοναστήρια κλπ) που αν και υπόχρεοι δεν υποβάλλουν δήλωση και δεν αποδίδουν το αναλογούν Ειδικό Τέλος.

Για εξηγήσεις θα κληθούν από την εφορία οι επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν πέρυσι εκκαθαριστική ΦΠΑ ή δήλωση φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι που «ξέχασαν» να υποβάλλουν είτε φορολογική δήλωση είτε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ το προηγούμενο έτος εντοπίστηκαν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γ.Γ. Πληροφορικών Συστημάτων στα φορολογικά στοιχεία. Συγκεκριμένα βρέθηκαν:

 • 53.008 φυσικά πρόσωπα που ενώ το 2008 υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2007, δεν υπέβαλαν εκκαθαριστική ΦΠΑ για την ίδια χρήση.
 • 4.077 επιχειρήσεις που ενώ το 2008 υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2007, δεν υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για την ίδια χρήση.
 • 13.965 επιχειρήσεις οι οποίες ήταν ενεργές κατά το 2007, υπέβαλαν για τη συγκεκριμένη χρήση την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ αλλά δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση.
 • 21.103 φυσικά πρόσωπα τα οποία το 2008 υπέβαλαν εκκαθαριστική ΦΠΑ για τη χρήση του 2007 αλλά «ξέχασαν» να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Διασταυρώσεις 
Το υπουργείο Οικονομίας ρίχνει το βάρος στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων για να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα και εστίες φοροδιαφυγής. Οι επόμενοι ελεγκτικοί στόχοι της ΓΓΠΣ είναι:

 • Επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη εργασιών και στη συνέχεια εμφανίζονται να μην έχουν καμία συναλλαγή και υποβάλλουν μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
 • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αποδίδουν στο δημόσιο ΦΠΑ πολύ χαμηλότερο από το 5% του τζίρου τους.
 • Επιχειρήσεις που υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ με πιστωτικό υπόλοιπο δηλαδή προκύπτει επιστροφή ΦΠΑ.
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  Up
  Close
  Close
  Κλείσιμο