Αποτελέσματα live αναζήτησης

Big Brother κατά πλαστών τιμολογίων

18 Μάιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Με την εφαρμογή του συστήματος κατά την έκδοση των τιμολογίων τα στοιχεία της συναλλαγής θα μεταβιβάζονται αυτόματα στον κεντρικό υπολογιστή του taxis που θα ελέγχει την αυθεντικότητα της συναλλαγής.
Big Brother κατά πλαστών τιμολογίων

Με την εφαρμογή του συστήματος κατά την έκδοση των τιμολογίων τα στοιχεία της συναλλαγής θα μεταβιβάζονται αυτόματα στον κεντρικό υπολογιστή του taxis που θα ελέγχει την αυθεντικότητα της συναλλαγής.

Κίνηση «Ματ» για την εξάλειψη του φαινομένου των πλαστών και εικονικών τιμολογίων από τα οποία το δημόσιο χάνει ετησίως περισσότερα από 1 δις ευρώ ετοιμάζει μεθοδικά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αξιοποιώντας και το ηλεκτρονικό οπλοστάσιο του taxis και τις οδηγίες τις Ε.Ε.

Τη δημιουργία του ηλεκτρονικού «big brother» προανήγγειλε με την ομιλία του στη Γ.Σ του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου επισημαίνοντας ότι αυτό ετοιμάζεται «σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα? ώστε να αποκλείσουμε την έκδοση πλαστών τιμολογίων».

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης και ελέγχου φορολογικών στοιχείων θα αξιοποιεί και το πόρισμα της επιτροπής που είχε συσταθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, για τον έλεγχο της διακίνησης του μαύρου χρήματος και την εμπειρία από

αντίστοιχα συστήματα άλλων χωρών, που ωφελήθηκαν σημαντικά.

Για παράδειγμα, η Σουηδία με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, πέτυχε εξοικονόμηση ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως.

 

Με την εφαρμογή του συστήματος κατά την έκδοση των τιμολογίων τα στοιχεία της συναλλαγής θα μεταβιβάζονται αυτόματα στον κεντρικό υπολογιστή του taxis που θα ελέγχει την αυθεντικότητα της συναλλαγής, αν δηλαδή ο ΑΦΜ είναι έγκυρος, η επιχείρηση υπαρκτή κλπ, ενώ στοιχεία για τις πραγματοποιούμενες συναλλαγές θα μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά και οι λήπτες τιμολογίων ώστε να είναι διασφαλισμένοι ότι το τιμολόγιο που παραλαμβάνουν δεν είναι πλαστό ή εικονικό.

Σε πρώτη φάση το αυτοματοποιημένο σύστημα καταγραφής και ελέγχου των συναλλαγών θα λειτουργήσει για τις συναλλαγές που γίνονται στα τελωνεία για τις οποίες υπάρχει και Κοινοτικό ενδιαφέρον προκειμένου να ελεγχθούν οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σταδιακά και οι λοιπές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να συνδεθούν on line με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία αυτόματης καταγραφής και ελέγχου των συναλλαγών αρχίζοντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις που μετά τη διασύνδεσή τους δεν θα είναι υποχρεωμένες να θεωρούν τα φορολογικά τους στοιχεία καθώς σταδιακά ο όγκος των χάρτινων τιμολογίων θα αντικατασταθεί από ένα ηλεκτρονικό αρχείο εύκολα προσβάσιμο.

 

Οι προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι:

1.     Η  κατηγοριοποίηση συναλλαγών οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

2.     Η μελέτη και αξιολόγηση βέλτιστων πρακτικών στην Ε.Ε. για την έκδοση και συναλλαγή με ηλεκτρονικά τιμολόγια.

3.     Οι θεσμικές και τεχνικές προϋποθέσεις έκδοσης και αποθήκευσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.

4.     Η αξιοποίηση Πολιτικής Πιστοποίησης προσώπων και φορέων για την συναλλαγή με ηλεκτρονικά τιμολόγια.

5.     Οι δυνατότητες φορολογικού ελέγχου των συναλλαγών που υλοποιούνται με ηλεκτρονικά τιμολόγια.

6.     Ο τεχνικός σχεδιασμός του συστήματος (συμπεριλαμβανομένων του απαιτούμενου υπολογιστικού και του δικτυακού εξοπλισμού) καθώς και των απαιτήσεων ανάπτυξης περιβάλλοντος διαλειτουργικότητας που απαιτούνται για τη λειτουργία της υπηρεσίας.

7.     Ο σχεδιασμός των απαιτούμενων δράσεων όλων των Φορέων που θα εμπλακούν στο έργο.

 

Τέλος να επισημάνουμε ότι με την πλήρη διασύνδεση όλων των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών εκτός από τη διασφάλιση της αυθεντικότητας των συναλλαγών και τον εντοπισμό όσων διακινούν πλαστά και εικονικά το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να παρακολουθεί σε ημερήσια βάση και τις αναμενόμενες εισπράξεις από την απόδοση του ΦΠΑ αφού θα γνωρίζει το σύνολο των συναλλαγών που διενεργήθηκαν σε μια δεδομένη φορολογική περίοδο.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι για την ανάπτυξη όλων των υποδομών εφαρμογής του νέου αυτού φιλόδοξου συστήματος «ηλεκτρονικής παρακολούθησης» των συναλλαγών και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης