Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δυνατότητα αυτόματων πωλητών στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Με εγκύκλιο του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Κ. Μουσουρούλη, καθιερώνεται, στο εξής, η δυνατότητα λειτουργίας αυτόματων πωλητών στα πρατήρια υγρών καυσίμων και πέραν του ωραρίου λειτουργίας τους. Με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, πέραν των πρατηρίων που παραμένουν ανοιχτά τις νυχτερινές ώρες και αργίες και ορίζονται στις αποφάσεις των οικείων νομαρχιών, οι καταναλωτές, θα μπορούν να ανεφοδιάζονται και σε (κλειστά) πρατήρια στα οποία λειτουργούν αυτόματα μηχανήματα πώλησης υγρών καυσίμων.

Δυνατότητα αυτόματων πωλητών στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Με εγκύκλιο του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Κ. Μουσουρούλη, καθιερώνεται, στο εξής, η δυνατότητα λειτουργίας αυτόματων πωλητών στα πρατήρια υγρών καυσίμων και πέραν του ωραρίου λειτουργίας τους. Με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, πέραν των πρατηρίων που παραμένουν ανοιχτά τις νυχτερινές ώρες και αργίες και ορίζονται στις αποφάσεις των οικείων νομαρχιών, οι καταναλωτές, θα μπορούν να ανεφοδιάζονται και σε (κλειστά) πρατήρια στα οποία λειτουργούν αυτόματα μηχανήματα πώλησης υγρών καυσίμων.


    Το μέτρο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, φέρνει τους Έλληνες ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, καθώς, στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, η πρακτική αυτή ακολουθείται κατά κόρον.

    Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την υπ' αριθ. 334/V/2007 απόφασή της είχε, ήδη, υποδείξει τον τρόπο αυτό εφοδιασμού των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με καύσιμα ως ένα αναγκαίο μέτρο ενίσχυσης του ανταγωνισμού, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση των επιλογών του καταναλωτή, που δυνητικά οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές.

    Έτσι, η ρύθμιση του υπουργείου έρχεται σε συνέχεια πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία περιορίζει την εφαρμογή του ωραρίου λειτουργίας μόνο στα επανδρωμένα πρατήρια. Σύμφωνα με την νομολογία αυτή, "κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 22 του ν. 3054/2002, οι οποίες θέτουν κανόνα περιοριστικό της επαγγελματικής ελευθερίας και, για το λόγο αυτό, ερμηνεύονται στενά, το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων αφορά στα πρατήρια, όπου η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται με το προσωπικό αυτών, όχι δε και στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης υγρών καυσίμων, διότι προκειμένου για τα αυτόματα μηχανήματα, ενόψει του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους και του τρόπου λειτουργίας τους, δεν συντρέχουν οι λόγοι, για τους οποίους, όπως προκύπτει και από την εισηγητική έκθεση του ν. 3054/2002, προβλέπεται η θέσπιση ωραρίου λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων."

    ''Είναι σαφές ότι πρόκειται για δυνατότητα και όχι υποχρέωση, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να εξυπηρετηθούν από το εξειδικευμένο προσωπικό των πρατηρίων θα εξακολουθούν να έχουν αυτή την επιλογή, ακόμη και κατά τις αργίες και τις νυχτερινές ώρες, καθώς η υποχρεωτική εκ περιτροπής λειτουργία πρατηρίων, όπως προβλέπεται, ήδη, στη νομοθεσία παραμένει σε ισχύ. Υπογραμμίζεται, δε, ότι η λειτουργία των αυτόματων πωλητών, πέραν του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, αφορά μόνο στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης υγρών καυσίμων και δεν ισοδυναμεί με κατάργηση της απαγόρευσης λειτουργίας των επανδρωμένων πρατηρίων κατά τις ώρες αυτές, πλην των ρητώς αναφερομένων στις αντίστοιχες νομαρχιακές αποφάσεις'' αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Το υπουργείο εκτιμά ότι οι πρατηριούχοι οφείλουν να χαιρετίσουν το μέτρο αυτό το οποίο θα δώσει νέα πνοή στον κλάδο και θα ευνοήσει την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού και "εκτός ωραρίου" και θεωρεί δεδομένο ότι η - επιβεβλημένη, άλλωστε και από την πάγια νομολογία του ΣτΕ- νέα εξέλιξη, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές.

    Λαμβάνοντας, εξ άλλου, ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια των πολιτών, οι κρατικές υπηρεσίες έχουν εκδώσει αναλυτικές εγκυκλίους (Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών) όπου περιγράφονται τα μέτρα ασφαλείας και πυρόσβεσης που οφείλουν να λαμβάνουν τα πρατήρια, τα οποία λειτουργούν με αυτόματους πωλητές, προκειμένου να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε πιθανότητες ατυχήματος. Οι πρατηριούχοι που επιλέγουν την εγκατάσταση αυτόματων πωλητών και τη λειτουργία τους, εκτός του προκαθορισμένου, με τις εκάστοτε νομαρχιακές αποφάσεις, ωραρίου, οφείλουν να τηρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία για τα πρατήρια και, επιπλέον, τους ειδικούς όρους λειτουργίας αυτόματων μηχανημάτων πώλησης υγρών καυσίμων.

Πηγή Εxpress
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο