Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πλαστά και εικονικά τιμολόγια μεγάλης αξίας με την εμπλοκή συνταξιούχων και παλιννοστούντων

Στα πλαίσια των ειδικών στοχευμένων ελέγχων της Υπ.Ε.Ε. εντοπίστηκε από την Περιφερειακή Δ/νση Κεντρικής Μακεδονίας φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Θες/νικης, που από το 2002 έως σήμερα «έστησε» στα ονόματα άλλων προσώπων «μπροστινοί – αχυράνθρωποι» 12 επιχειρήσεις, δηλαδή λειτούργησε ως υποκρυπτόμενος στις επιχειρήσεις αυτές και οι οποίες εξέδωσαν εικονικά - πλαστά τιμολόγια συνολικής αξίας 44 εκατ. €, πλέον Φ.Π.Α. αξίας 7,3 εκατ. €, με εκτιμώμενα πρόστιμα ΚΒΣ και Φ.Π.Α. 88 εκατ. € και 22 εκατ. € αντίστοιχα.

Στα πλαίσια των ειδικών στοχευμένων ελέγχων της Υπ.Ε.Ε. εντοπίστηκε από την Περιφερειακή Δ/νση Κεντρικής Μακεδονίας φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Θες/νικης,  που από το 2002 έως σήμερα «έστησε» στα ονόματα άλλων προσώπων «μπροστινοί – αχυράνθρωποι» 12 επιχειρήσεις, δηλαδή λειτούργησε ως υποκρυπτόμενος στις επιχειρήσεις αυτές και οι οποίες εξέδωσαν εικονικά - πλαστά τιμολόγια συνολικής αξίας 44 εκατ. €, πλέον Φ.Π.Α. αξίας 7,3 εκατ. €, με εκτιμώμενα πρόστιμα ΚΒΣ και Φ.Π.Α. 88 εκατ. € και 22 εκατ. € αντίστοιχα.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν στην εμπορία μελανιών για εκτυπωτές και αναλώσιμα υλικά ηλεκτρονικών υπολογιστών και φωτογραφικών ειδών. Είναι μερικές από αυτές που «έστησε» ο ανωτέρω υποκρυπτόμενος και ο οποίος έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν την Υπ.Ε.Ε. με παρόμοιες παραβατικές δραστηριότητες.

Όπως επισήμαναν οι ειδικοί της Υπ.Ε.Ε. το νέο μοντέλο οικονομικού εγκλήματος της έκδοσης πλαστών εικονικών τιμολογίων τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζει την εξής ιδιαιτερότητα. Στις συσταθείσες εταιρείες οι Πρόεδροι ή Διευθύνοντες σύμβουλοι ή διαχειριστές είναι «αχυράνθρωποι» ενός συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο παραμένει αφανές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κυρίως συνταξιούχοι και παλιννοστούντες, οι οποίοι είναι «καθαροί» στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.  και τον «Τειρεσία», ώστε να έχουν δυνατότητα έκδοσης μπλοκ επιταγών, κλπ. Συνήθως αμείβονται μηνιαίως με ποσόν το οποίο κυμαίνεται από 1500 έως 3000€, αναλογικά με τον τζίρο της επιχείρησης.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση 75χρονου συνταξιούχου ο οποίος ήταν ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος τα τελευταία δυο χρόνια πέντε (5) ελληνικών εταιρειών και δύο (2) κυπριακών off shore.

H Υπ.Ε.Ε. σε συνεργασία με τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. εξετάζει αυτήν την περιπτωσιολογία, έχοντας ήδη προγραμματίσει σειρά ελέγχων σε εταιρείες με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά και κοινοποιεί στοιχεία των εταιρειών αυτών σε άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, στο στόχαστρο της Υπ.Ε.Ε. είναι όλα τα εμπλεκόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα που υποστηρίζουν αυτές τις εταιρείες όπως Δικηγόροι, Λογιστές, Φοροτεχνικοί. Ταυτόχρονα θα ελέγχεται αν έχουν συμμετοχή στελέχη των Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικών οργανισμών, ή άλλων Υπηρεσιών.

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο