Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Παγώνουν» οι κατασχέσεις για τις μικρές επιχειρήσεις

11 Μάιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Μέτρα για το προσωρινό «πάγωμα» των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χρέη μικρών επιχειρήσεων και αλλαγές στη διαδικασία πτώχευσης εξετάζει η κυβέρνηση. Διατυπώνονται σκέψεις για αύξηση του ορίου προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο στα 150.000 ευρώ.
«Παγώνουν» οι κατασχέσεις για τις μικρές επιχειρήσεις

Μέτρα για το προσωρινό «πάγωμα» των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χρέη μικρών επιχειρήσεων και αλλαγές στη διαδικασία πτώχευσης εξετάζει η κυβέρνηση. Διατυπώνονται σκέψεις για αύξηση του ορίου προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο στα 150.000 ευρώ.

Δέσμη μέτρων για περιορισμό, έστω και προσωρινά, των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων κ.λπ. μελετά η κυβέρνηση μαζί με τροποποιήσεις της πτωχευτικής διαδικασίας για να προστατεύσει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομίας, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης) επεξεργάζονται διατάξεις για προσωρινό «πάγωμα» των κατασχέσεων κυρίως σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, ενώ μελετούν διάφορες διορθώσεις του νομοθετικού πλαισίου για τις τραπεζικές κατασχέσεις προκειμένου να προστατευθεί η οικογενειακή στέγη από τον κίνδυνο «να βγει στο σφυρί».

Παράλληλα, εξετάζουν παρεμβάσεις μικρής έκτασης και χρονικής ισχύος για να περιοριστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που ίσως κινδυνέψουν να βάλουν «λουκέτο».

Εώς 8 μήνες
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση γνωστοποίησε ότι τα συναρμόδια υπουργεία προσανατολίζονται σε ένα προσωρινό «πάγωμα» των κατασχέσεων για 6 - 8 μήνες, για να προστατευτούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις μέχρι να αρχίσει μία οικονομική ανάκαμψη.

«Προσπαθούμε να δώσουμε ένα κενό χρόνου, μία αναπνοή» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να προωθηθεί το μέτρο γίνονται συνεννοήσεις για να συμφωνήσουν και οι άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές, οι κοινωνικοί εταίροι.

Στον χώρο του πτωχευτικού δικαίου σημείωσε ότι μελετώνται κάποια έκτακτα μέτρα, εξηγώντας ότι στις έκτακτες σημερινές οικονομικές συνθήκες πρέπει να προστατευθούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις κάτω των 9 εργαζομένων για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.

Ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι αναζητούνται κάποιοι πιο ευέλικτοι κανόνες για να μπορέσει μια επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί για ένα διάστημα, να πληρώνει μέρος των οφειλών της, να μην βγάλει τον κόσμο στον δρόμο.

Πρέπει να βρεθεί μία ευέλικτη πλειοψηφία των πιστωτών, ειδικά για την πτώχευση όλων των επιχειρήσεων, κατέληξε ο υπουργός.

Οσο για την προστασία της οικογενειακής στέγης, αφού διαπιστώθηκε ότι οι προηγούμενες ρυθμίσεις (που απαγόρευαν τους πλειστηριασμούς για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ) δεν λειτούργησαν στην πράξη, μελετάται τώρα μία νομοθετική αλλαγή, ώστε να μπορεί ο οφειλέτης (δανειολήπτης κ.λπ.) να προστατευθεί αυτοτελώς, χωρίς να χρειάζεται να κάνει ανακοπή στα δικαστήρια για να διασώσει το σπίτι του, καταβάλλοντας 500 - 1.000 ευρώ σε μία τέτοια διαδικασία.

Σε ρυθμίσεις που έγιναν το 2008, αυξήθηκε το ποσό κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη από 10.000 σε 20.000 ευρώ.

Προσωποκράτηση
Σε ό,τι αφορά το μέτρο για περιορισμό της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ, αυτό δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση πιέζει πολλούς. Στις δηλώσεις του ο Ν. Δένδιας επανέφερε το θέμα της αύξησης του ποσού στα 150.000 ευρώ. Σήμερα, προσωποκράτηση για χρέη μεταξύ ιδιωτών γίνεται μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ από 1.500 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.

Τα μέτρα που σχεδιαζονται

Προσωρινό «πάγωμα» των κατασχέσεων κυρίως σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

Διορθώσεις του νομοθετικού πλαισίου για τις τραπεζικές κατασχέσεις προκειμένου να προστατευθεί η οικογενειακή στέγη.

Εξετάζονται παρεμβάσεις μικρής έκτασης και χρονικής ισχύος για να περιοριστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που ίσως κινδυνέψουν να βάλουν «λουκέτο».

Σχέδιο για αύξηση του ορίου προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι τα 150.000 ευρώ.

Ερευνα για καρτέλ στην κτηματαγορά

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει μπει η αγορά ακινήτων. Βασικός στόχος των ερευνών είναι το ενδεχόμενο να έχει δημιουργηθεί καρτέλ στην αγορά που κρατά στα ύψη τις τιμές παρά τη «βουτιά» πάνω από 40% στις αγοραπωλησίες ακινήτων και παρά την υπερπροσφορά που κατά πολλούς ξεπερνά τα 150.000 απούλητα σπίτια.

Τόσο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και από τους κατασκευαστές κατοικιών επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι πριν από μερικές ημέρες ελεγκτές πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας και μάλιστα προχώρησαν σε κατάσχεση εγγράφων.

Πρόκειται για ανακοινώσεις και πρακτικά του Δ.Σ. της Ενωσης σύμφωνα με τις οποίες γίνονταν συστάσεις στις 14.000 περίπου κατασκευαστικές εταιρείες σε όλη την Ελλάδα να μην προχωρούν στην ανέγερση νέων σπιτιών αν δεν πουλήσουν τουλάχιστον το 70% των ακινήτων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Βασικός λόγος της σύστασης είναι φυσικά να μην «γεμίσει» η αγορά από απούλητες κατοικίες και υπάρξει δραματική υποχώρηση τιμών.

Προτροπή
Οι ελεγκτές ερευνούν τώρα αν οι προτροπές αυτές, συνιστούν παρέμβαση στον ελεύθερο ανταγωνισμό και τελικά προτροπή να μην ρίξουν τις τιμές. Παράλληλα, ερευνάται το ενδεχόμενο διαμόρφωσης τιμών πώλησης κατοικιών με βάση το κατασκευαστικό κόστος. Οι εργολάβοι επικαλούνται τις υψηλές τιμές των οικοδομικών υλικών για να κρατούν στα ύψη τις αξίες των κατοικιών.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι θεωρητικά θα μπορούσαν οι εργολαβικές εταιρείες να συνεννοούνται με βιομηχανίες τούβλων, σκυροδέματος ή σιδήρου και να παίρνουν υλικά σε χαμηλές τιμές, χωρίς όμως να περνούν αυτές οι μειώσεις στο τελικό προϊόν. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε.

Οι ελεγκτές πήραν πρακτικά που, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για καρτέλ», τονίζει στην «Η» ο πρόεδρος της Ενωσης, Δ. Καψιμάλης. Επισημαίνει, τέλος, ότι οι τιμές παραμένουν ψηλά διότι είναι πανάκριβα τα οικόπεδα, αφού δεν γίνονται εντάξεις στο σχέδιο πόλης.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης