Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εφορία: Καλεί 1.600.000 να περάσουν από το ταμείο μετά τις ευρωεκλογές

Το οικονομικό επιτελείο οργανώνει άγριο φοροκυνηγητό μετά και την τεράστια μαύρη τρύπα ύψους 3,5 δις ευρώ που εμφάνισε στο πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους ο προϋπολογισμός.

Εφορία: Καλεί 1.600.000 να περάσουν από το ταμείο μετά τις ευρωεκλογές

Το οικονομικό επιτελείο οργανώνει άγριο φοροκυνηγητό μετά και την τεράστια μαύρη τρύπα ύψους 3,5 δις ευρώ που εμφάνισε στο πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους ο προϋπολογισμός.

Από τα ταμεία  της εφορίας  θα κληθούν να περάσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές πάνω από 1.600.000 φορολογούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο οργανώνει άγριο φοροκυνηγητό μετά και την τεράστια μαύρη τρύπα ύψους 3,5 δις ευρώ που εμφάνισε στο πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους ο προϋπολογισμός.

Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών θα εξαπολύσει φορολογικό σαφάρι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως σε τουριστικές περιοχές αφού έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, σε νυχτερινά κέντρα και ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα προγραμματίζει νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία χιλιάδων φορολογούμενων για να εντοπίσει όσους φοροδιαφεύγουν.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα,  ποτά, τσιγάρα, των τελών κινητής τηλεφωνίας  και να προωθήσει την «τακτοποίηση» των κλειστών ημιϋπαίθριων χώρων, μέτρο που μπορεί να φέρει στα ταμεία του δημοσίου έσοδα έως 4 δις. ευρώ.

Το καλοκαίρι αναμένεται να εγκατασταθούν στις εφορίες,  ελεγκτικές και νομικές εταιρίες που θα αναλάβουν το κυνήγι των οφειλετών του δημοσίου και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 1,8 δις. Ευρώ. Ελεγκτές και δικηγόροι θα αναλάβουν να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των οφειλετών, να εντοπίσουν την διεύθυνση κατοικία τους, να εντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία και να λαμβάνουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ). Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου οι οφειλέτες έχουν προθεσμία να υπαχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή έως και του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και έως του 50% των πρόσθετων φόρων.

Το κατώφλι της Εφορίας θα κληθούν να περάσουν και να βάλουν το χέρι στην τσέπη σύντομα  1.600.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

1. 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τις ευρωεκλογές θα  παραλάβουν το «λογαριασμό» του φόρου ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2008 και μέχρι το τέλος του έτους θα λάβουν και το ΕΤΑΚ του 2009. Όμως, το αλαλούμ με το φόρο ακινήτων του 2008 συνεχίζεται. Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ που ισχύει για τη μεγαλύτερη αξίας κατοικία θα επιμερίζεται στους συνιδιοκτήτες της, οι φορολογούμενοι που πήραν εκκαθαριστικό στο οποίο δεν είχε γίνει ο επιμερισμός, αν και έχουν υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση για να εξαιρεθούν από το φόρο,  καλούνται να πληρώσουν το ποσό του ΕΤΑΚ που έχει καταλογισθεί στον έναν από τους δύο συνιδιοκτήτες κατοικίας. Η επιστροφή του φόρου θα γίνει το επόμενο έτος.

2. 130.000 φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα. Όλοι όσοι δήλωσαν το 2008 συνολικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που κυμαίνεται από 1.000 έως 25.000 ευρώ. Τα πρώτα σημειώματα θα σταλούν τον Ιούνιο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

3. 415.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να περάσουν από την Εφορία για να κλείσουν, εφόσον το επιθυμούν, τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000-2006 καταβάλλοντας πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους περίπου 2 δις. ευρώ ή 5.000 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.   

4. 55.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι για έναν ή περισσότερους μήνες το 2008 ή στις αρχές του 2009 δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ και δεν απέδωσαν τον φόρο στο Δημόσιο. Μαζί με την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ, οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο καθώς και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο