Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο προϋπολογισμός πέφτει έξω κατά 3,5 δισ. ευρώ!...

Στο αστρονομικό ποσό των 3,5 δισ. ευρώ ανέρχεται τελικά η «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με τα καθαρά έσοδα όχι μόνο να αυξάνονται αλλά και να υστερούν (!) σε σχέση με πέρυσι και τις δαπάνες να καταγράφουν εκρηκτική αύξηση ακόμη και σε σχέση με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας.

Ο προϋπολογισμός πέφτει έξω κατά 3,5 δισ. ευρώ!...

Στο αστρονομικό ποσό των 3,5 δισ. ευρώ ανέρχεται τελικά η «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με τα καθαρά έσοδα όχι μόνο να αυξάνονται αλλά και να υστερούν (!) σε σχέση με πέρυσι και τις δαπάνες να καταγράφουν εκρηκτική αύξηση ακόμη και σε σχέση με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας.
Η δημοσιονομική κατάρρευση, που με σημαντική καθυστέρηση αποτυπώνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, έρχεται να δικαιώσει σε μεγάλο βαθμό τις επικρίσεις και την γκρίνια των Βρυξελλών για τον τρόπο που οι ελληνικές υπηρεσίες υπολογίζουν με τη... δική τους μέθοδο τις προοπτικές μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ καθιστά αναπόφευκτη τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος.


Πλήρη δημοσιονομική κατάρρευση από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους εμφανίζουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, με τη «μαύρη τρύπα» να εκτοξεύεται στο αστρονομικό ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, ακόμη και σε σχέση με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υστέρηση ύψους 1,64 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες υπερβαίνουν κατά 1,87 δισ. ευρώ τις αρχικές προβλέψεις. Κατόπιν αυτών το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου εκτινάχθηκε στο αστρονομικό ποσό των 6,948 δισ. ευρώ έναντι 771 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση 801,2% (!). Σημειώνεται ότι με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας (ΠΣΑ) το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμάται για το 2009 στα 12,691 δισ. ευρώ, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο του έτους το ποσοστό του ελλείμματος αντιπροσωπεύει ήδη το 55% του ετήσιου στόχου.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ:

- Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 11,014 δισ. ευρώ έναντι 11,032 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (μείωση κατά 0,16%) έναντι στόχου ΠΣΑ 14,7%. Το υπουργείο Οικονομίας αποδίδει την υστέρηση των εσόδων στη διεθνή κρίση, που επέφερε και στη χώρα μας μείωση της συνολικής ζήτησης, μείωση των μεταβιβάσεων των ακινήτων και των αυτοκινήτων - αλλά και μείωση των εσόδων από καύσιμα, λόγω της μειωμένης τιμής του πετρελαίου. Παράλληλα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες επιστροφής φόρων, με αποτέλεσμα να είναι αυτές αυξημένες κατά 612 εκατ. ευρώ (77,8%) σε σχέση με το 2008.

- Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 24,9% σε σχέση με το περυσινό τρίμηνο έναντι εκτιμώμενου στόχου αύξησής τους 9,7% και διαμορφώθηκαν στα 15,464 δισ. ευρώ από 12,381 δισ. ευρώ πέρυσι. Η υπέρβασή τους αποδίδεται στη διάθεση αυξημένων κονδυλίων για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (300 εκατ. ευρώ) στους χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και ΑμεΑ, για την αντιμετώπιση των δαπανών των ειδικών λογαριασμών που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό, στις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) ποσού ύψους 490 εκατ. ευρώ, στις αποδόσεις στην ΕΕ (49 εκατ. ευρώ) λόγω αύξησης της βάσης υπολογισμού του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, σε αυξημένες κατά 996 εκατ. ευρώ δαπάνες για τόκους λόγω της διεθνούς κρίσης και τέλος στη διάθεση 294 εκατ. ευρώ σε εκτέλεση αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου που επιδικάστηκαν υπέρ της Ολυμπιακής Αεροπορίας και κατά του ελληνικού Δημοσίου και αφορούσαν την επίλυση διαφορών μεταξύ τους.

- Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν στα 2,927 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 273% σε σχέση με το περυσινό τρίμηνο, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος έφθασαν στα 430 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 68% σε σχέση με το 2008. Οπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας, οι αυξημένες δαπάνες έχουν στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της ρευστότητας και των αγορών της περιφέρειας σε μία δύσκολη περίοδο, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ενώ τα έσοδά του έφθασαν στα 430 εκατ. ευρώ, λόγω της παράτασης ολοκλήρωσης του Γ' ΚΠΣ από 31/12/2008 στις 30/6/2009. Η παράταση αυτή μείωσε τις απαιτήσεις του Δεκεμβρίου 2008 που εισπράττονται στο πρώτο τρίμηνο του 2009.


ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ

Οι εξελίξεις αυτές, όπως είναι φυσικό, καθιστούν αναπόφευκτη τη λήψη νέων μέτρων, αφού ακόμη και τα τελευταία που ελήφθησαν δεν φαίνεται να επαρκούν για την επίτευξη των στόχων, ενώ από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται επίσης να επαληθεύεται και η υπεραισιόδοξη πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Οπως έχει γράψει το «Κέρδος», τα μέτρα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορούν μεταξύ άλλων στη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, στην αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μίας σειράς εισοδημάτων και αύξηση των συντελεστών για τις υπόλοιπες κατηγορίες που θα παραμείνουν στο καθεστώς αυτό, στη νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, στη νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας, των ειδικών φόρων κατανάλωσης των καυσίμων, των αλκοολούχων ποτών και των καπνικών προϊόντων, στην αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας και στην αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των τόκων των αποταμιευτικών προϊόντων.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο